Kunstbilde

Thomas Fearnley (1802-1842)
Olje på lerret, 136 x 216 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Thomas Fearnley fikk sin første utdannelse ved Tegneskolen i Christiania, deretter ved kunstakademiet i København 1821-23, og ved akademiet i Stockholm 1823-87, der hans læremester var Carl Johan Fahlcrantz (1774-1861) – som i årene 1829-33 også hadde Peder Balke som elev.

I 1829-30 var han også Johan Christian Dahls elev i Dresden, der han også ble kjent med Caspar David Friedrichs arbeider.

Dagens bilde kan se ut som om det har et visst slektskap med Dahls og Friedrichs byprospekter – men Fearnley malte bildet i sitt siste år ved akademiet i Stockholm, og før han kom i personlig kontakt med Dahl og Friedrich. Vi kan heller ikke påvise noen direkte innflytelse fra Fahlcrantz’ ofte ganske frie penselføring, som trolig hadde stor betydning for Peder Balke.

I bildet drar vi lett kjensel på Stockholms slott til venstre, deretter Storkyrkan, Tyska kyrkan, Riddarholmskyrkan, og Katarina kyrka på Södermalm

ANNONSE

Læs også

Læs også