Cover

Peder Severin Krøyer (1851-1907)

Olje på tre, 58,5 x 73cm, Nationalmuseum, Stockholm.

Dette bildet er faktisk et skandinavisk mestermøte av første klasse. Både kunstneren og modellene var født i Norge (men Grieg-familien hadde skotske aner). Krøyer ble som barn adoptert til Danmark – og etter Edvards død i 1907 flyttet Nina Grieg (1845-1935) til Danmark, hvor hun bodde resten av sitt liv.

De utøvende kunstneres verk har, historisk sett, ikke latt seg bevare før man hadde de nødvendige teknikker for film- og lydopptak. Nina Grieg var lyrisk sopran, men hennes stemme er kun bevart på et par voksruller av ikke helt god kvalitet. Det er noe annet med bilder, noter og tekster – om de blir bevart, da.

Man vet ikke helt hvilket sted motivet er hentet fra, men det er ikke usannsynlig at det er Grieg-ekteparets villa Troldhaugen ved Bergen. Den sto ferdig i 1885, og ble for det meste brukt som sommerbolig.

ANNONSE

De bevarte opptak med Nina Grieg finnes her.

Bruken av én enkelt, delvis skjult lyskilde, leder tenkene i retning av Georges de la Tour.

ANNONSE

2 svar til “Nina og Edvard Grieg (1898)”

 1. Therion siger:

  En Svane – tekst Henrik Ibsen.

  https://www.youtube.com/watch?v=M4aU1-UyCZo

  • arcil siger:

   Min hvide svane
   Du stumme, du stille;
   Hverken slag eller trille
   Lod sangrøst ane

   Angst beskyttende
   Alfen, som sover,
   – Altid lyttende
   Gled du henover

   Men sidste mødet
   da eder og øjne
   Var lønlige løgne,
   –Ja da, da lød det!

   I toners føden
   Du slutted din bane
   Du sang i døden; –
   Du var dog en svane!