Kunstbilde

Knud Knudsen (1832–1915)
Albuminkopi fra glassnegativ, Nasjonalbiblioteket.

Knud Knudsen var en av Norges første fotografer, og aktiv som landskapsfotograf over store deler av Norge i siste halvdel av 1800-tallet. Innledningsvis gjorde han nok bruk av våtplate-teknikken, som (enkelt sagt) krever at man må medbringe et mørkerom (ofte i form av et telt) og eksponere og fremkalle platen før den har tørket. Tørrplatene -med gelatin-emulsjon, som forenklet arbeidet betydelig,  ble oppfunnet i 1871, og masseprodusert fra 1879. Så man kan ikke uten videre fastslå hvilken teknikk som her er benyttet, uten å se originalnegativet.

De syv søstre er en fjellformasjon ved Alstadhaug i Nordland, og tradisjonen sier at det var selveste Petter Dass som ga den navnet. En alternativ forklaring finner vi her.

ANNONSE

Læs også

Læs også