Nyt

Abdulkarim Omar

De kurdiske selvstyremyndigheder i Syrien udelukker at de vil gå med til at IS-børnene får rejse til Danmark, uden deres mødre. -Det kommer ikke til at ske, slår den kurdiske minister Abdulkarim Omar fast som har talt med Berlingske..

Den kurdiske selvstyreadministration i det nordøstlige Syrien vil ikke udlevere børnene uden deres mødre, fortæller den kurdiske udenrigsminister, Abdulkarim Omar, som har talt med Berlingske.

»Vi har ingen lov, der tillader os at skille børn fra deres mødre, medmindre mødrene er dømt. Vi kan ikke gøre det, og vi vil ikke gøre det,« siger han.

Tirsdagens politiske aftale om at nedsætte en tværministeriel taskforce, som skal levere sine bud på en læsning senest 15. maj 2021, lyder ellers udtrykkeligt på at undersøge, om en evakuering af de danske børn er mulig »uden deres forældre«.

Dermed er planen skudt ned. Tilbage står kun at hænte både mødre og børn. Men det vil sikkerhedsmyndighederne have store betænkeligheder med.

Advokater og NGO’er står klare til at bruge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention som brækstang.

Videre til Politiken, hvor advokat Knud Foldschack – som har stævnet den danske stat på vegne af foreningen Repatriate The Children Denmark for ikke at hjemtage fem danske søskendebørn – tilsvarende mener, at den politiske aftale om at adskille de danske børn i Syrien fra deres mødre vil bringe Danmark på kollisionskurs med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Venstrefløjen, medierne og liberalere vil at Danmark gå hele vejen. Også IS-mødrene hører efter deres syn hjemme i Danmark. Det vil være en beslutning af stor symbolsk betydning.

ANNONSE