Nyt

Politiets Efterretningstjeneste har netop udgivet rapporten ‘Vurdering af terrortruslen mod Danmark’ (52 sider), og der er kommet kategorier til, som afspejler et mere broget trusselsniveau. Den ideologiske ubalance er dog på niveau med tidligere udgaver. I en tid hvor venstreradikale miljøaktivister og revolutionære kommunister åbent taler om sabotageaktioner mod kritisk infrastruktur, så vurderer Center for Terroranalyse (CTA) at venstreekstremister ikke udgør en egentlig trussel. Det gør de ikke, da de hverken har ‘hensigt’ eller ‘kapacitet’. I modsætning til højreekstremister, der har ‘kapacitet og/eller hensigt og mulig planlægning’.

De otte sider om højreekstremisme flankeres af en pistolmunding, de tre sider om venstreekstremisme af en mand, der ser ud som om han beskytter sig mod tåregas. Højreekstremisme er rå vold, venstreekstremismen er defensiv. Den officielle definition af højreekstremisme er bred, detaljeret og mangefacetteret, og kunne med lidt god vilje inkludere alt fra medlemmer af Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige til nazister i Nordfront og DNSB. Venstreekstremisme er omvendt blot personer ‘yderst til venstre’, og har intet med revolution, socialisme, kommunisme, marxisme, anarkisme, syndikalisme eller diverse afarter at gøre. Jeg bemærker, at højreekstremisterne i modsætning til venstreekstremisterne, ikke er politisk organiserede.

“Definition. Højreekstremisme er en fællesbetegnelse for forskellige politiske holdninger, der ligger yderst til højre i det politiske spektrum og som kendetegnes ved kombinationer af nationalistiske, autoritære, anarkistiske, anti-parlamentariske, racistiske, xenofobiske og anti-semitiske standpunkter. Det ideologiske grundlag for højreekstremisme kan stamme fra nazisme og fascisme såvel som nationalkonservatisme. Højreekstremister sætter spørgsmålstegn ved eller afviser demokrati og anser anvendelse af vold som et legitimt middel til at opnå politiske mål.” (s. 27)

“Definition. Venstreekstremisme er en fællesbetegnelse for de forskellige politiske holdninger, der ligger yderst til venstre i det politiske spektrum, og som accepterer anvendelsen af vold for at opnå politiske mål.” (s. 35)

Citater

“De seneste års højreekstremistiske angreb har en række lighedspunkter, herunder at de fortrinsvis er blevet udført af soloterrorister, der har haft begrænset eller slet ingen kontakt eller tilknytning til etablerede fysiske højreekstremistiske organisationer eller grupper. … CTA vurderer, at disse lighedspunkter afspejler en generel udvikling blandt højreekstremister i Vesten, hvor den primære terrortrussel ikke udgår fra etablerede fysiske organisationer og grupper, men derimod fra soloterrorister eller mindre grupper af personer, der er uden tilknytning til højreekstremistiske grupper. Eksempelvis blev 16 ud af 18 gennemførte højreekstremistiske angreb i Vesten i perioden fra januar 2019 til december 2021 udført af soloterrorister, der på angrebstidspunktet hverken handlede på vegne af eller var tilknyttet fysiske høj- reekstremistiske organisationer og grupper.” (s. 28)

 

“Det mest sandsynlige venstreekstremistiske terrorangreb i Danmark er et angreb, der udføres af en mindre gruppe personer, der er medlemmer af eller har kontakt til en venstreekstremistisk gruppe, fremfor af en soloterrorist.” (s. 36)

“Klimaekstremister betegner enkeltpersoner og grupper, der til forskel fra aktivister er villige til at anvende vold i kampen for én eller flere sager, hvor hensynet til miljøet og det globale klima indgår som et centralt element. Klimaekstremisme omfatter også personer med sympati for højreekstremisme, herunder de såkaldte økofascister. Der er også en mulighed for, at enkeltpersoner med sympati for venstreekstremisme kan agere voldeligt eksempelvis ved deltagelse i klimaaktioner.” (s. 44)

 

ANNONSE