Kunstbilde

Thomas Hovenden (1840-1895)
Olje på lerret, 196,5 x 168,3 cm, The Metropolitan Museum of Art, New York.

Opprinnelig titel: The Last Moments of John Brown.

John Brown (1800-1859) var en av de best kjente motstandere av slaveriet i USA før borgerkrigen, og mente at det bare kunne avskaffes med væpnet motstand – noe historien i og for seg dessverre ga ham rett i.

Fra 16. til 18. oktober ledet han raidet mot våpendepotet i Harpers Ferry, Virginia, og han og hans mannskap på i alt 22 personer klarte i første omgang å innta det. Han hadde håpet at slaver ville slutte seg til dem – men det skjedde ikke, og opprørerne ble raskt nedkjempet av føderale tropper under ledelse av ingen ringere enn Robert Edward Lee (1807-1870), den gang oberst, senere øverstkommanderende for The Confederates i den kommende borgerkrigen 1861-65.

John Brown ble stilt for retten, funnet skyldig på alle punkter, dømt til døden den 2. november, og hengt den 2. desember 1859. Men, trolig på bakgrunn av hans uttalelser under straffesaken (som ble gjengitt av pressen), ble han av ganske mange langt på vei betraktet mere som en folkehelt enn som en forræder og drapsmann. Harpers Ferry ble senere oppfattet som Dress Rehearsal (kost-og mask) for The Civil War.

ANNONSE

Noen av oss kjenner sikkert til sangen om John Brown’s Body, skrevet til melodien fra en allerede populær åndelig vise, og som ble en viktig marsj-sang for The Union Army. Teksten finnes, slik det ofte er tilfelle innen folkelig tradisjon, i mange varianter, parodier iberegnet.

https://www.youtube.com/watch?v=AP6cTO_OCMY

Noen mente at denne sangen hadde en så god melodi at den fortjente en bedre tekst, og Julia Ward Howe (1819-1910) skrev det som nå er kjent som The Battle Hymn of the Republic i november 1861.
ANNONSE

Læs også

Læs også