Kunstbilde

Vasilij Grigorjevitsj Perov (1833–1882)
Olje på tre, 31,5 x 22 cm, Det russiske muséet, St. Petersbutg.

Russisk titel: Гитарист-бобыльGitarist-bobyl’, nærmest Den enslige gitarist.

Her har Perov portrettert en skikkelse som kunne vært tatt rett ut av Dostojevskij. En åpenbart sliten person i loslitte klær, som trøster seg med gitaren og flasken, og slenger sneipene rett på gulvet. Vi kan være temmelig sikre på at Perov kjente til Dostojevskij – ett av hans best kjente bilder er et portrett av forfatteren, malt noen år senere, i 1872.

Hva den enslige gitarist spiller er umulig å avgjøre – men det finnes en omtrent samtidig russisk vise kalt Две гитары -Dvje gitary (To gitarer), med melodi av Ivan Vassilijev (c.1810-c,1870), kordirigent, sanger, gitarist og komponist, og tekst av Apollon Aleksandrovitsj Grigorjev (1822-1864). Ettersom både komponist og tekstforfatter er kjent, er det knapt tale om “folkemusikk” i egentlig forstand.
Fremførelsen opplyses å være ved Luis Armando.
Charles Aznavours franske versjon er ganske godt kjent.

ANNONSE

Læs også

Læs også