Nyt

(Collage: Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen)

“Der vil være skoler, hvor jeg vil sige, at det vil være fejlagtigt, fordi det ikke er vores opgave at provokere. Vi kan sagtens snakke om ytringsfrihed uden at skulle vise den tegning.” (Claus Hjortdal, Jyllands-Posten, 20. oktober 2020)

Efter det brutale mord i Paris, sidste fredag, skrev en dansk lektor, at hun fremover ville bruge Muhammedtegninger i sin undervisning i sympati med historielærer Samuel Paty. Det medførte ikke-overraskende trusler fra herboende muslimer, og hermed kom sagen op på ministerniveau. I den forbindelse har flere aviser bragt interviews med Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen i Danmark. Her en række citater fra Berlingske, hvor han udpensler ‘Voldsmandens veto’. Muslimer bliver sure, så vi underkaster os…

“Men hvorfor har vi behov for at vise tegningerne? Hvad vil vi med lige præcis det? Hvad er den positive hensigt ved at vise tegningerne? Det kan jeg godt efterlyse, hvis det betyder, at nogle elever ikke vil følge undervisningen. Der mangler vi respekten for de elevers tro.”

“Det er ikke volden som sådan, der spiller en rolle. Det er, at man nedgør og håner folks religiøsitet og overbevisning. Jeg tror ikke, vi får et bedre samfund af, at vi støder folk fra os…”

“Da de dannede skolerne i 1800-tallet, arbejdede de med det flotte begreb ‘frisind’. Det handler om, at enhver har ret til den holdning, man har, og at jeg vil gå i døden for, at du har lov til at have din holdning. Det er ikke ligefrem sådan, vi har det i øjeblikket. Vores tolerance over for andre er ret begrænset i de her år. Det gælder fra alle sider.”

Man accepterer ikke et billede af Muhammed, og det vidste læreren godt. … Fik han sit budskab igennem?”

Den vold er ikke rimelig. Men Det er jo det, der er spørgsmålet lige nu, når lærere siger, de vil have ret til at vise billedet, så vil de også have ret til at skubbe elever fra sig og ret til at gøre nogle forældre vrede og risikere, at nogen griber til en kæp at slå dem med og i værste fald slå ihjel. Det er også den ret, de kræver…”

Hvis vi ved, nogen bliver sure på en, og man gør det alligevel, så må man forvente, at der kommer en reaktion. Det er de mekanismer, vi skal være opmærksomme på.”

 

ANNONSE