Kunstbilde

Eugène Delacroix (1798–1863)
Olje på lerret, 59,8 x 73,3 cm, Walters Art Museum, Baltimore.

Fransk titel: Christ sur ​​la mer de Galilée.

I de tre synoptiske evangelier beskrives flere båtreiser over Genesaret-sjøen i Galilea (også kjent som både Kinneret og Tiberias-sjøen.) En av de mest dramatiske skildringer av disse reisene finner vi i evangeliet etter Marcus, 4, 35-41 (DNB 1939), og det er nok denne som har inspirert Delacroix til hans maleri,

Og samme dag, da det var blitt aften, sa han til dem: La oss fare over til hin side! Og de lot folket fare, og tok ham med sig i båten som han var; men også andre båter var i følge med ham. Og det kom en sterk stormvind, og bølgene slo inn i båten, så at den holdt på å fylles. Og han lå og sov bak i båten på en hodepute; og de vekket ham og sa til ham: Mester! bryr du dig ikke om at vi går under? Og han stod op og truet vinden, og til sjøen sa han: Ti, vær stille! Og vinden la sig, og det blev blikkstille. Og han sa til dem: Hvorfor er I så redde? Hvorledes kan I være så vantro? Og de blev storlig forferdet, og sa til hverandre: Hvad er dette for en, som både vinden og sjøen er lydige?

Det er kanskje verdt å merke sag at Delacroix var omtrent jevnaldrende med to andre betydelige og banebrytende kunstnere, den østerrikske komponisten Franz Schubert (1797-1828) og den russiske dikter Aleksandr Pusjkin (1799-1837).

ANNONSE

Læs også

Læs også