Nyt

Tedros Adhanom, håndhilser på president Xi Jinping 28. januar. Foto: Naohiko Hatta//Getty Images

Ifølge Tysklands udenlandsefterretning bad Kinas præsident Xi Jinping den 21. januar WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus om at tilbageholde information om coronasmitte mellem mennesker, og vente med at erklære pandemi.

Ifølge den tyske efterretningstjeneste Bundesnachrichtendienst (BND), som er Tysklands føderale myndighed for udenlandsefterretning, bad Kinas præsident Xi Jinping den 21. januar chefen for Verdens Sundheds Organisation (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, om at tilbageholde information om og coronavirusset kunne smitte mellem mennesker, og vente med at erklære pandemi.

Det fremgår af oplysninger, som det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel har fået adgang til.

Den kinesiske præsidentens forsøg på at lægge låg på vigtig information om coronavirusset skete altså efter at udbruddet var i fuld gang.

BND estimerer at den kinesiske informationsstrategi fik verden til at miste fire til seks uger i kampen mod epidemien, skriver Der Spiegel.

Nyhedsmagasinet oplyser også, at BND har spurgt partnerne i efterretningssamarbejdet Five Eyes – USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand – om belæg for Trump-administrationens hypotese om at virusset var lækket fra Wuhan-laboratoriet.

Forespørgslen var forgæves, og i et internt notat til forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer hedder det at den amerikanske præsident forsøger at «tage opmærksomheden bort fra egne fejl og rette amerikanernes vrede mod Kina».

ANNONSE

Denne dynamik rejser spørgsmålet om hvor megen efterretning Five Eyes-landene egentlig ønsker at dele med Tyskland.

ANNONSE