Kopierede/fra hoften

Lasse og Mathilde, 2020; Foto: Youtube

For et par dage siden hørte jeg musikeren Lasse Helner fortælle, at kulturen var særlig vigtig under coronakrisen, og derfor har ‘Lasse og Mathilde’ netop udgivet en corona-sang. Jeg forstår egentligt godt at kunstnere gerne vil gøre sig selv uundværlige, men personligt vil jeg nok hellere prioterere noget mere konkret – sygehuse, værnemidler etc. Mere håndsprit, færre badutspringere.

Lars Boje Mathiesen fortæller, at et samlet Folketing minus Nye Borgerlige netop har vedtaget en akutpakke til støtte for kunstnere. En billedkunstner der intet sælger er arbejdsløs, og det skulle vel egentligt ikke være så svært at forstå. Sakset fra JP.dk – Alle får en million.

“Lad mig give jer et helt konkret eksempel fra aftalen, så I kan se, hvad jeg taler om.

Hvis man f.eks. som kunstner har et maleri, som man mener at kunne have solgt i perioden marts-juni, og man siger, at salget så grundet coronaøkonomi er gået i vasken, ja, så kan man nu få kompensation for det manglende salg.

Og nu kommer den så …

Hvis man så i juli, august eller efterfølgende sælger det samme billede, som man altså allerede har fået kompensation for, så beholder man alle pengene selv, og der vil intet krav være om, at indtjeningen skal modregnes i den støtte man har fået … Ja, læs det lige igen. For den er altså god nok.

Forestil jer, hvor mange kunstnere derude, som lever op til gængse krav for at være en del af denne pulje, der så lige pludselig har et salg på vej. Ja, de kan jo endda lave en aftale med en potentiel køber om lige at vente til efter juni, og så kan maleriet jo sælges billigere, og begge får noget ud af det, mens regningen sendes til skatteborgerne. Det kan også være en sang, en skulptur eller alt muligt andet.

Det er en håbløs, skødesløs behandling af borgernes skattekroner. Det har intet at gøre med akutte hjælpepakker, men er slet og ret øget statsstøtte til kunstnerne.

Selvfølgelig forventede jeg, at partier som Enhedslisten, SF, og De Radikale ville klappe i hænderne, men at partier som Venstre, DF, Liberal Alliance og De Konservative intet problem ser i at lave sådanne ordninger med dobbeltbetaling af kunstnere i en tid, hvor mange private små selvstændige kæmper for deres liv, er rystende.”

ANNONSE