Kunstbilde

Jean-Baptiste André Gautier-Dagoty (1740-1786)
Olje på lerret, 160 x 128 cm, palasset i Versailles.

(Artikkelen om kunstneren finnes bare på fransk og nederlandsk).

Den østerrikske prinsesse Marie Antoinette (1755-1793) ble i 1770 gift med den franske tronfølger, fra 1774 Louis XVI. Her er hun fremstilt, 20 år gammel, en grand habit de cour – omtrent i storslagent hoff-kostyme. Som vi vet endte det svært ille for dette kongeparet – begge ble guillotinert i 1793.

Marie-Antoinette hevdes å ha sagt noe i retning av La dem spise kaker i forbindelse med en mangel på brød i årene før revolusjonen – på fransk Qu’ils mangent de la brioche (og ikke gateaux, som er den franske betegnelse for kaker).

Vi finner imidlertid ingen samtidige dokumentasjoner av dette, men i sjette bok av Jean-Jacques Rousseaus (1712-1778) Confessions, skrevet i 1765 men først utgitt i 1782 kan vi lese:

Enfin je me rappelai le pis-aller d’une grande princesse à qui l’on disait que les paysans n’avaient pas de pain, et qui répondit : Qu’ils mangent de la brioche.

(Til slutt erindret jeg svaret fra en stor prinsesse, som da hun ble fortalt at bøndene ikke hadde brød, svarte “La dem spise brioche”).

I 1765 var Marie-Antoinette bare ti år gammel, og oppholdt seg fortsatt i Østerrike. Rousseau identifiserer ikke den store prinsesse nærmere – og for alt vi vet kan historien være hans egen fabrikasjon. Så vidt man vet, ble uttalelsen ikke tilskrevet Marie-Antoinette før i 1843. Mere om bakgrunnen kan man lese her.

ANNONSE

Det er ellers fortalt at det den gang fantes en regel om at når bakerne ble utsolgt for de billigste varene, måtte de selge det dyrere bakverket til samme pris som det billigere. Så om dette stemmer, og den arme dronning i det hele tatt kom med en slik uttalelse. får man kanskje ta det i betraktning. Men attribusjonen til Marie-Antoinette må nok betraktes som høyst apokryf.

ANNONSE

Læs også

Læs også