Nyt

 

Magten glider ud af hænderne på bureaukratiet og den politiske ledelse i Bruxelles. Først på ugen var det Erdogan, så medlemslande som ikke ville lytte, men tog skeen i egen hånd og lukkede grænserne. Det kan næsten virke som om EU-kommissionens præsident Ursula von der Leyen og præsidenten for Ministerrådet, Charles Michel, har resigneret. 

Syv timer før Mette Frederiksen varslede at Danmark lukker grænserne lørdag kl 1200, sagde EU-kommissionens præsident Ursula von der Leyen at et sådan tiltag var noget man måtte undgå.

»Generelle indrejseforbud bliver ikke et opfattet som det mest effektive af WHO (verdenssundhedsorganisationen, red.). Derudover har det en social og økonomisk slagside, det forstyrrer folks liv og forretninger på tværs af grænserne,« sagde Ursula von der Leyen.

»Med andre ord: Ethvert skridt, der bliver taget, må have de rette proportioner,« slog hun fast.

Den danske regering brød sig ikke om henstillingen.

Danmark var det første EU-land som varslede, at det ville lukke grænsen. Polen og Tjekkiet fulgte efter.

Von der Leyen ville hellere at man styrkede helbredstjekkene af tilrejsende. Hvor er resurserne til det? De er bundet fast til at tage sig af syge og udsatte.

Kommissionen arbejder langsomt. Den ville vente til over weekenden med at komme med anvisninger på styrkede helbredstjeks.

Kommissionen vil mandag præsentere retningslinjer til, hvordan medlemslandene kan gennemføre helbredstjek ved deres grænser.

Så god tid har myndigheder, som har coronaen bogstavelig talt pustende i nakken, ikke.

Von der Leyen bekræfter indtrykket af et EU-bureaukrati, som lever fjernt fra folks virkelighed.

Bruxelles vil at medlemslandene skal samordne deres tiltag.

»Hvis et tiltag skal være effektivt, skal det være koordineret på EU-plan. Medlemslande – især de, som er naboer – er nødt til at arbejde tæt sammen,« sagde Ursula von der Leyen.

Danmark varslede Tyskland og Sverige med det samme. Men Bruxelles fik først besked fredag aften.

EU centralt var sur på Trump da han lukkede af for luftfarten fra Europa, nu gjorde et medlemsland noget unilateralt, ensidigt.

Flere lande er på vej i samme retning. Først lukker man landet ned indenlands, det var Italien det første land, der gjorde. Norge har også gjort det. Danmark blev det første som tog næste skridt: Lukkede grænser.

 

ANNONSE