Nyt

Det stigende antal falske identiteter i Sverige er blevet et stort sikkerhedsproblem og samfundsøkonomisk problem, og omfanget fænomenet har fået på grund af organiseret kriminalitet, gør at myndighederne i landet ikke længere klarer at holde trit med udviklingen, siger den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp til Metro.

Personer som vil bruge falsk identitet, kan benytte sig af tjenesterne fra det Ranstorp kalder «identitetsfabrikker»:

– De här personerna har full koll på hur de ska utnyttja det svenska systemet. Det är ett allvarligt systemfel som vuxit fram under en tid. Framförallt kommer personerna in från baltiska stater. När de väl är i Sverige använder de sig av identitetsfabriker som finns på nätet, men framförallt på fysiska adresser, och som sätter det här i system, säger han.

Den ulovlige industri omsætter for kæmpe beløb:

– Vi talar om ett väldigt allvarligt säkerhetsproblem som omsätter hundratals miljoner kronor. Det handlar om ekonomisk brottslighet där personerna utnyttjar luckor i allt från välfärdssystemen till svagheter i koordineringen mellan myndigheter.

ANNONSE

Ranstorp fortæller at også asylsøgere benytter sig af flere falske identiteter for at søge asyl i flere lande samtidigt.

Nogen har skumlere hensigter end andre:

I en tidigare granskning i Metro har det framkommit att en 30-årig uzbekisk man, som nu står åtalad misstänkt för att ha förberett ett terrorattentat, också använt sig av en handfull olika identiteter i Sverige. Det möjliggjorde honom att arbeta, resa och skicka pengar.

Den tiltalte usbeker fortæller at der også forekommer udleje af identitet og kontonummer til en pris af to tusind kroner pr. måned.

Sverige er et paradis for økonomisk kriminalitet, konkluderer Ranstorp, som anbefaler at politiet får større resurser til at håndtere problemerne. Men straffeniveauet i Sverige fungerer ikke afskrækkende, lægger han til.

Viken FrP besluttet under sitt fylkesårsmøte i januar å arbeide for å si opp den nordiske passunionen med sikte på å unngå at personer med svensk pass får permanent rett til velferd i Norge.

 

 

ANNONSE