Kunstbilde

Johan Tobias Sergel (1740-1814)
Penn og sepia på papir, 20,2 x 32,4 cm, Nationalmuseum, Stockholm

Johan Tobias Sergel er best kjent som billedhugger i overgangen mellom barokk og klassisisme, men mange av hans tegninger er også bevart. Blant dem har karikaturen en ganske spesiell plass.

I 1767 ble Sergel tildelt et stipendium. som satte ham i stand til å besøke Paris, Roma og Napoli. Etter 12 års utlendighet var han tilbake i Stockholm, der han i 1780 ble utnevnt til professor ved Konstakademien.

Her er musiksmaken til venstre, framställd som en grotesk gammal gubbe, som det heter på Nationalmuseums nettsider. Hvilken musikk Sergel hadde i tankene er ikke så lett å si, men her er noe omtrent samtidig fransk musikk, Jean-Marie Leclair den eldres (1697–1764) sonate op. 9 nr. 3 i D-dur, utgitt 1743. Henryk Szeryng spiller , med Tasso Janopoulos ved klaveret.

ANNONSEANNONSE

Læs også

Læs også