Kunstbilde

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606–1669)
Olje på eiketre, 89,5 x 123,6 cm, Musée des Beaux-Arts, Lyon

Den 26. desember er ikke bare annendag jul, det er også den hellige Stefanos festdag, Beretningen om ham og hans martyrium finner vi i Apostlenes gjerninger, sjette og syvende kapitel. Det er her en viss Saulus nevnes for første gang i Apg – han assisterte ved steiningen, men kom senere på bedre tanker, og er nå kjent som apostelen Paulus, forfatter av de tidligste kjente kristne skrifter.

Dette maleri antas å inneholde ett av Rembrandts tidligste selvportrett, i.e. ansiktet rett ovenfor den knelende Stefanos – og man kan mistenke at også flere andre av de gjengitte personer har lånt trekk fra Rembrandt, som ennå ikke hadde fylt de 20 da bildet ble malt. Man ser ellers at personene som later til å ha overoppsynet, er fremstilt som tyrkere, spesielt rytteren til venstre.

ANNONSE

Læs også

Læs også