Kunstbilde

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606–1669).
Olje på sedertre, 56.5 cm x 47,9 cm, Detroit Institute of Arts.

Motivet er hentet fra evangeliet etter Lukas, 1,39-45 (DNB 1930):

Men Maria stod op i de dager og skyndte sig til fjellbygdene, til en by i Juda, og hun kom inn i Sakarias’ hus og hilste på Elisabet.

Og det skjedde da Elisabet hørte Marias hilsen, da sprang fosteret i hennes liv, og Elisabet blev fylt med den Hellige Ånd og ropte med høi røst og sa: Velsignet er du blandt kvinner, og velsignet er ditt livs frukt! Og hvorledes times mig dette, at min Herres mor kommer til mig? For se, da lyden av din hilsen nådde mitt øre, sprang fosteret i mitt liv med fryd. Og salig er hun som trodde; for fullbyrdes skal det som er sagt henne av Herren.

Evangelisten nevner bare at Maria var i slekt med Elisabet – men ikke hvor nært. Teksten nevner ikke noe om hvilke andre personer som var til stede, men vi ser at kunstneren, til høyre for Maria har gjengitt en ung tjenestepike av klart afrikansk opprinnelse.

Ved flere andre anledninger har Rembrandt gjengitt afrikanere, tidligst visstnok i Den etiopiske evnukken døpes av apostelen Filip fra 1626.

ANNONSE

Læs også

Læs også