Kunstbilde

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669)
Olje på lerret,173 x 209 cm, Gemäldegalerie Alte Meister, Schloss Wilhelmshöhe, Kassel

Maleriet illustrerer den beretning vi finner i Første Moseboks kapitel 48.

Velsignelsen er trolig den vi finner i Tredje Mosebok 6, 22-27 (DNB 1930)

Og Herren talte til Moses og sa: Tal til Aron og hans sønner og si: Således skal I si når I velsigner Israels barn: Herren velsigne dig og bevare dig! Herren la sitt åsyn lyse over dig og være dig nådig! Herren løfte sitt åsyn på dig og gi dig fred! Således skal de legge mitt navn på Israels barn, og jeg vil velsigne dem.

Dette er muligens den eldste bevarte GT-tekst, om dette kan man lese her.

Judaismens helligste dag, Yom Kippur begynner i år ved solnedgang den åttende, og varer til solnedgang den niende oktober.

Kol Nidrei er et fast innslag i synagogen ved Yom Kippur, og her skal vi høre den i Max Bruchs versjon for cello og orkester (1880). Jacqueline du Pré er solist med Israel Philharmonic Orchestra, dirigent er Daniel Barenboim.
ANNONSE

Læs også

Læs også