Kunstbilde

Ukjent kunstner, trolig i Straßburg.
Gobelin (billedvev), 80 x 101,6 cm, The Metropolitan Museum of Art, New York.

Beretningen om Dronningen av Sabas besøk hos kong Salomo i Jerusalem finner vi i Første Kongebok, 10, 1-13 (DNB 1930).

Da dronningen av Saba hørte Salomos ry, som skyldtes Herrens navn, kom hun for å sette ham på prøve med gåter. Hun kom til Jerusalem med et stort følge, med kameler som bar krydderier og en stor mengde gull og dyre stener; og da hun var kommet til Salomo, talte hun til ham om alt som lå henne på hjerte. Men Salomo tydet alle hennes gåter; det var ikke et ord av det hun sa, som var dulgt for kongen, så han ikke kunde tyde det.

Da dronningen av Saba så all Salomos visdom og så det hus han hadde bygget, og rettene på hans bord, og hvorledes hans tjenere satt ved bordet, og bordsvennene stod omkring, og hvorledes de var klædd, og hans munnskjenker, og den trapp han gikk op på til Herrens hus, var hun rent ute av sig selv av forundring.

Og hun sa til kongen: Så var det da sant det jeg hørte hjemme i mitt land om dig og din visdom. Jeg trodde ikke det de fortalte, før jeg kom og fikk se det med egne øine; men nu ser jeg at de ikke har fortalt mig halvdelen; du overgår i visdom og lykke det rykte jeg har hørt. Lykkelige er dine menn, lykkelige disse dine tjenere som alltid står for ditt åsyn og hører din visdom. Lovet være Herren din Gud, som hadde velbehag i dig, så han satte dig på Israels trone! Fordi Herren elsker Israel til evig tid, satte han dig til konge for å håndheve rett og rettferdighet. Så gav hun kongen hundre og tyve talenter gull og krydderier i stor mengde og dyre stener; aldri er det mere kommet en sådan mengde krydderier til landet som det dronningen av Saba gav kong Salomo.

Men også Hirams skiber som hentet gull fra Ofir, hadde ført sandeltre i stor mengde og dyre stener med derfra. Av sandeltreet lot kongen gjøre rekkverk til Herrens hus og til kongens hus og citarer og harper for sangerne; aldri er det siden kommet eller blitt sett så meget sandeltre i landet. Og kong Salomo gav dronningen av Saba alt det hun hadde lyst til og bad om, foruten de gaver som det sømmet sig for så mektig en konge som Salomo å gi henne. Så tok hun avsted og drog hjem til sitt land med sine tjenere.

Hvilke gåter, og hvor mange gåter det dreide seg om, og hva kongen svarte, er utelatt i teksten. Men det er spunnet en rik tradisjon rundt de to majesteter, og to av gåtene er nevnt i dagens bilde. Hvordan kan man vite hvem som er gutt og hvem som er pike av et par som er likt kledd, og hvordan kan man skille en kunstig blomst fra en naturlig?

Og kongens svar skal ha vært at dersom du kaster et eple til ett av barna, vil piken ta det imot i fanget (illustrert med de to barna mellom majestetene, der gutten holder et eple i hånden, mens piken har epler i fanget), og bier vil ikke være interessert i en kunstig blomst.

Det er alminnelig antatt at Saba lå i det sørvestlige Arabia, i det som nå er Yemen. Det betydelige jødiske nærvær i Yemen inntil 1948-50 (da praktisk talt alle yemenittiske jøder ble evakuert til Israel) sies å ha sin opprinnelse i jødiske håndverkere som ble invitert av dronningen av Saba.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også