Kunstbilde


Joseph Mallord William Turner (1775-1851)
Olje på lerret, 155,5 x 232 cm, National Gallery, London

Bildet er også hjent under titelen The Rise of the Carthaginian Empire. Motivet er hentet fra Vergils Aeneide, der Aeneas og hans trojanere søker tilflukt hos dronning Dido av Carthago etter Trojas ødeleggelse. Men Aeneas svikter dronningen og reiser videre til Italia, da hans viktigste oppgave er å grunnlegge Roma. Og slik gis fiendskapet mellom Roma og Carthago en slags historisk bakgrunn. Aeneas er nevnt i Homers Iliade, men intet nevnes om ham annet steds, så Vergil bygget sitt romerske epos rundt ham, for å ha en forbindelse med det homeriske. Aeneas skal ha vært nærmest en halvgud, han var visstnok resultatet av en affære hans far Anchises hadde med selveste Venus. En av hans etterkommere skal være ingen ringere enn Gaius Julius Cæsar.

En annen maler som også hentet motiver fra Aeneiden var Claude Lorrain (1600-1682), og det er ingen tvil om at Turner både kjente og beundret Lorrains verker. Både i valg av motiver og i behandlingen av lys og atmosfære kan vi merke en betydelig påvirkning.

 

ANNONSE

Mest læst

Servicemeddelelse

De blev til monstre

Manifest i en mørk tid