Kunstbilde

Bernat Martorell (1390–1452).
Tempera og forgylling på tre, 143,5 x 188 cm, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona.

Bernat Martorell var en av de viktigste katalanske malere i begynnelsen av 1400-tallet. Katalonia ble befridd fra maurerne av Karl den store allerede i 800, og lå under det som ble kalt Den spanske mark. Man legger lett merke til at romerne her fremstilles nærmest som maurere eller tyrkere, som de sjøfarende katalanere ofte var i konflikt med.

Den hellige Eulalia av Barcelona (c.289–303) skal ha møtt martyrdøden under keiser Diokletian (keiser fra 284 til 305), bare tretten år gammel. Hun er skytshelgen for Barcelona og for sjøfolk. Midtfeltet gjengir hennes martyrium, til venstre står erkeengelen Michael, skikkelsen til høyre er den hellige Katarina (282-306) av Alexandria, som identifiseres ved hjulet hun ble forsøkt radbrukket med, og sverdet hun til slutt ble drept med.

ANNONSE

Læs også

Læs også