Nyt

Tidligere specialefterforsker Bob Mueller har sagt ja til at møde for justits- og efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus for at forklare sig om rapporten, som bærer hans navn. Mueller fratrådte som specialefterforsker, da han leverede rapporten til justitsminister William Barr.

Demokraterne blev skuffet og overrasket over at Mueller ikke fandt bevis på at Trump og hans team samarbejdede med russerne. Demokraterne og Trump-hadende medier havde i næsten to år bildt publikum ind at en sådan afsløring ville komme. De forsøgte at give justitsministeren skylden for at have fejltolket rapporten. Da det ikke førte noget sted hen, skiftede de fokus til “obstruction of Justice”, anden del af rapporten. Her nævner Mueller flere eksempler, som kunne udlægges som obstruktion, med et vigtigt forbehold: Det forudsatt,e at det var begået en forbrydelse, noget Mueller havde konkluderet ikke fandtes. Det giver ikke mening at hævde obstruktion hvis der ikke var nogen forbrydelse.

Partierne er uenige om hvad, der er lov. Demokraterne har hidset sig op over at Trump sparkede FBI-chef James Comey ud. Republikanerne henviser til at præsidenten har lov til at sparke enhver tjenestemand ud. Det fremgår klart af konstitutionen.

ANNONSE

Demokraterne og Mueller mener også at det taler mod Trump, at han flere gange overvejede at give Mueller sparket. Men dette blev aldrig til noget, og det er vanskeligt at anklage nogen for noget de ikke gjorde.

I samme diffuse retning går Muellers konklusion om at han ikke kan frikende Trump, fordi der ikke er fundet bevis på hans uskyld. Dette er stik i modstrid med juridisk praksis og principper i alle retssamfund. En efterforsker skal enten sige der er grundlag for at rejse sag, eller at der ikke er fundet beviser, som gør det sandsynligt at noget kriminelt er sket. At sige at der ikke er fundet bevis for uskyld, er en måde at lade mistanken blive hængende over Trump på. Det er umuligt at bevise en negativ: Hvordan bevise at man er uskyldig?

Blandt Trumps tilhængere var dette et bevis på at Muellers opdrag var politisk. Hans stab var fuld af Hillary-folk, blandt andet tidligere juridisk leder for Clinton Foundation. Muellers højre hånd, Andrew Weissmann, gik som valgtilforordnet til Demokraterne.

Men endnu værre er at Weissmann deltog i møder om Steele-rapporten så tidligt som i august 2016. Han arbejdede dengang i justitsministeriet. Weissmann har været på indersiden af sammensværgelsen mod Trump.

Republikanerne vil derfor “køre” hårdt på Mueller, om hvad han ved om Steele-rapporten. Han går i ring udenom Steele i sin egen rapport, selv om den er hjulnavet i kampagnen mod Trump.

ANNONSE