Kunstbilde

Nicolas Poussin (1594–1665).
Olje på lerret, 124 x 200 cm, Louvre, Paris.

Fransk titel: Orphée et Eurydice.

Orfeus-myten har inspirert billedhuggere, malere og komponister helt fram til moderne tid – og av komponister kan vi spesielt nevne Monteverdi, Gluck og Offenbach.

Kunstneren har i dette bildet tatt seg en del friheter, vi kan kjenne igjen både keiser Hadrians gravmæle i Roma, kjent som Castel Sant’Angelo. og til høyre for det Torre delle Milizie, oppført lenge etter at Orfeus skal ha levd – om han da har levd.

Eurydike ble bitt av en slange og døde. og Orfeus klarte å ta seg fram til dødsriket Hades for å hente henne tilbake – på den betingelse at han ikke så på henne før de var ute i de levendes rike. Men Orfeus snudde seg for tidlig, og måtte finne seg i at Eurydike ble hentet tilbake til Hades.

Den best kjente arien fra Christoph Willibald Glucks (1714-1787) opera over emnet fra 1762 med senere revisjoner er Che farò senza Euridice? (Hva gjør jeg uten Euridike), som her synges av Dietrich Fischer-Dieskau med Cappella Coloniensis under ledelse av Ferdinand Leitner,  i et opptak fra 1964.

ANNONSEI denne operaen ender det godt, gudene blir så imponert over Orfei sang at Eurydike får følge med tilbake til livet.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Det går skidt i Ukraine

Læs også