Kommentar

Man vil på direkte TV have kontrol over katastroferne. Gæster, der stiller ubehagelige spørgsmål om Notre Dame-branden, bliver afbrudt. Er det fordi medierne ønsker at lede folks følelser og meninger i en bestemt retning?

Branden i Notre Dame er en så alvorlig hændelse at det må være tilladt at stille oplagte spørgsmål, som f.eks.om den tiltagende vandalisering af franske kirker. Var turen nu kommet til den største og mest berømte af dem?

Det spørgsmål ville to kvalificerede gæster stille i Fox News mandag, men de blev kort og brutalt afbrudt.

Fox News hosts Shepard Smith and Neil Cavuto on Monday cut off interviews with guests who speculated the fire that engulfed the Notre Dame Cathedral in Paris was connected to recent church attacks in the French city and around the country.

Shephard Smith er newyorker, liberal, anti-Trump. Cavuto er ikke så tydelig politisk.

Fox News anchors silence guests who connected Notre Dame fire to recent attacks on French churchesBoth Shepard Smith and Neil Cavuto cut off their interviewees

Smith havde Philippe Karsenty som gæst. Karsenty er ikke ukendt for Documents læsere. Det er manden som utrætteligt arbejdede for at afsløre, at den ikoniske start på den anden intifada – israelernes nedskydning af en far – Mohammed al-Dura – og hans søn ved et vejkryds i Gaza, var en bluff som fransk TV havde videreformidlet. Det var således ingen hr. hvem-som-helst Smith havde som gæst.

ANNONSE

Men Smith havde overhovedet ikke nogen forståelse for Karsentys forsøg på at trække tråde mellem begivenhederne.

“It’s a French 9/11, you know? And it’s a big shock,” he told Smith. “The church was there for more than 850 years. Even the Nazis didn’t dare to destroy it.”

But then Karsenty noted in past years churches have been “desecrated each and every week in France, all over France. So, of course, you will hear the story of … political correctness which will tell you that it’s probably an accident—”

Smith immediately stopped Karsenty: “Sir, sir, sir, we’re not going to speculate here of the cause of something which we don’t know. If you have observations, or you know something, we would love to hear it.”

Ordene ”9/11” fik nok hårene til at rejse sig på Smith. Men Karsenty konspirerede ikke. Han opstillede blot nogle mulige scenarier.

Da Karsenty sagde “folk må være forberedt”, afbrød Smith ham surt.

But Karsenty added a warning that people “need to be ready,” and Smith shut him down for good.

“No, sir, we’re not doing that here, not now, not on my watch,” Smith said before ending the interview. “Philippe Karsenty, it’s very good of you to be here.”

Episoden illustrerer et fænomen, vi normalt ikke oplever blive afsløret så direkte: TV ønsker ikke virkeligt selvstændige tanker, de vil have styringen på det, der sker.


Det samme skete med Smiths kollega Neil Cavuto som også havde en seriøs gæst i studiet, men som overraskede ved at henvise til branden i Saint Sulpice-kirken to dage efter Christchurch.

Cavuto’s guest was Catholic League President Bill Donohue who said if the Notre Dame fire “is an accident, it’s a monumental tragedy. But forgive me for being suspicious. Just last month, a 17th-century church was set on fire in Paris. We’ve seen tabernacles knocked down, crosses have been torn down, statues have been smashed.”

Caputo ville ikke have noget af sådanne påmindelser. Begge programledere virkede uden forståelse for det land, de skulle formidle fra: Det er ellers tanker mange franskmænd gør sig.

At that point Cavuto cut off Donohue: “We don’t know that. So if we can avoid what your suspicions might be. I do want to look at what happens now.” The host then asked Donohue if he believed the Catholic Church will want to determine the cause of the Notre Dame fire before it commits more money to what he said was a fully funded renovation project.

“Well, first, they have to get to the bottom of it, and they will rebuild it,” Donohue replied. “There’s no question about that.” But then he switched gears: “I’m sorry, I mean, when I find out that the Eucharist is being destroyed and excrement is being smeared on crosses. This is going on now!”

Then Cavuto cut off Donohue permanently.

“I love you, Bill, but we cannot make conjectures about this,” Cavuto said before ending the phone call amid Donohue’s protests. “So, thank you. Bill, I’m sorry. Thank you very, very much. I do want to let people know — and again we’re not trying to be rude to our guests here — there is so much here we don’t know about what happened here. We do know that about four hours ago something started here.” Cavuto added that while there have been attacks in Paris, it’s “another leap” to say an attack caused the Notre Dame fire.

Af en eller anden grund er angreb på kirker noget man helst ikke vil snakke om. Det opleves som pinligt.

Men to dage senere var det New Yorks tur. Da ville en mand gå ind i St. Patrick-katedralen i New York med to dunke benzin og tændmateriale. Han blev standset af politiet og forsøgte sig med at forklare at han var kørt tør for benzin, hvilket viste sig at være det pure opspind. Politiet tror at manden, Mark Lamparello (37) havde tænkt sig at sætte ild på.

Marc Lamparello, 37, was also arrested on Monday after he allegedly refused to leave Sacred Heart Cathedral in Newark. Police say he had a one-way ticket booked for Thursday night from Newark to Rome.

Det, der gør sagen endnu mere speciel, er at han er universitetslærer. Han havde en enkeltbillet til Rom på torsdag.

Hvad får en universitetslærer til at gå ind i en af New Yorks flotteste kirker med benzin og lightere i hånden?

Er der en forbindelse mellem Notre Dame og St. Patrick? Mistanken er gået i retning af jihadister, men kan der være andet af mere esoterisk karakter på færde? Hvad ved vi om Lamparello?

Adgang til kirken

Når klatrere kan klatre op på kirken og lægge film ud på Instagram eller YouTube, må man spekulere over, hvor meget myndighederne egentlig ved.

 

I andre filmklip ser man YouTube´ere, som viser udsigten fra taget af kirken. Ved at lægge filmene op giver man idéen videre: Det er let at komme ind i kirken ovenfra. Som en skriver: Hvis I kan, kan terrorister også.

Filmen blev lagt op i december 2016.

 

 

 

 

 

ANNONSE