Kunstbilde

Foto: Roy

Rynok-plassen/markedsplassen, (ukrainsk: Площа Ринок, polsk: Rynek we Lwowie) er et sentralt torg i byen Lviv, Ukraina (tidligere kjent som Lemberg under Østerrike, Lwów under Polen og Lvov i Sovjet-tiden). Ifølge arkeologiske data ble plassen anlagt i andre halvdel av 1200-tallet under den galiciske prins Lev I (1228-1301) Imidlertid er det en lang tradisjon for senere å datere byggingen av torget til den polske kongen Casimir III den stores tid (1333-70).

Torget er rektangulært i form og med to gater som stråler ut av hvert hjørne. I midten var det en rekke hus, med rådhuset som sin sørlige vegg. Men da rådhusets tårn brant i 1825, ble alle tilstøtende hus revet og et nytt rådhus med et 65 meter høyt tårn ble bygget i 1835 av arkitektene J. Markl og F. Trescher.

Rundt torget er det 44 leiegårder, som representerer flere arkitektoniske stilarter, fra renessanse til modernisme. I de fire hjørnene er det fontenebrønner fra 1793, designet av Hartmann Witwer (1774-1825). Skulpturene representerer fire gresk-romerske mytologiske figurer: Neptun, Diana, Amphitrite og Adonis. Foran rådhuset sto det en gapestokk i fortid. I 1998 ble Markedsplassen, sammen med det historiske sentrum av Lviv, anerkjent som et UNESCO-verdensarvsted.

ANNONSE

Flott, det er en perle av en by som en ikke har lyst å forlate når man først er der:)
Flere polsk/ukrainske komponister er fra Lviv, bla Stefania Turkewich (1898-1977)

ANNONSE

Læs også

Læs også