Kommentar

Der sker mærkelige ting i Norge. Justitsministerens privatbolig har været udsat for fem angreb, til dels grove, og politiet er ikke i stand til at beskytte ham.

Man spørger unægteligt sig selv om det er fordi han repræsenterer Fremskridtspartiet, dvs. de sorte.

Men sagen har endnu en dimension: Et alternativt teater ved navn Black Box opførte et stykke der hed ”Ways of Seeing”. Det foregav at skildre racismen og islamofobien, der breder sig ud over Europa.

Stykkets regissør hævder i ramme alvor, at det ikke er muligt at blive valgt ind i styrende organer uden at være racist og islamofob.

Skuespillerne ville afdække de mennesker, der indgår i de racistiske netværk: De lagde sig i skjul udenfor privatboligerne til kendte politikere og filmede dem. Blandt dem var justitsministeren. Det oplevedes meget ubehageligt at se sit hjem på en scene i en kontekst med racisme og islamofobi.

Kort derefter kom det første angreb på ministerens bolig: Der var graffiti på huset, hvor ordene racist stod. Der var hængt en lunte ned i benzintanken på ministerens bil.

Angrebet vakte opsigt, men ikke så meget som man skulle tro. Ingen af de landsdækkende medier ville se teaterforestillingen i sammenhæng med angrebet, selv om det var meget nærliggende.

Heller ikke andre politikere tog angrebet med den fornødne alvor.

Den danske Indvandringsminister Rikke Hvilshøjs bil blev brandbombet i 2005, af “Aktionsgruppen Grænseløse Beate”. Begrundelsen var den racistiske indvandringspolitik.

Kan der være en forbindelse? Modus operandi er det samme: Man går efter ministrenes privatbolig og antænder hendes bil.

Det specielle ved Tor Mikkel Waras hus er at det er blevet angrebet hele fem gange. Natten til søndag stod bilen i brand. Da blev det klart at politiet ikke sørger for tilstrækkelig sikkerhed.

ANNONSE

Det må tolkes af aktionisterne som et signal om at justitsministeren i Norge er ubeskyttet.

* Der har været fem hændelser i løbet af de sidste måneder:

* Natten til 6. december i fjor tegnede nogen et hagekors og skrev ordet «racist» på justitsministerens hus og bil. I tillæg hang en lunte ud af benzintanken på en bil, som stod parkeret ved huset, noget som blev anset som et forsøg på at antænde bilen eller en trussel om det.

* 17. januar var der en brandstiftelse i skraldespanden udenfor Waras hus.

* 11. februar undersøgte politiet en mistænkelig genstand som var placeret ved Waras bolig i Oslo. En tøjpose med flasker blev fundet bundet fast med knude i en krog under kofangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fandt politiet spor efter brændbar væske i flaskerne. Politiets bombegruppe undersøgte genstanden og konkluderede senere at genstanden var ufarlig.

* 4. marts rykkede politiets bombegruppe ud til hjemmet til Wara efter at der blev fundet et brev i postkassen. Brevet blev opfattet som truende.

* Natten til 10. marts rykkede politiet ud til en brand i Waras bil, som stod parkeret udenfor huset. Branden blev hurtigt slukket, og efterforskningen blev overladt til PST.

* Politiet og PST oplyste mandag at der indtil nu ikke er nogen konkrete mistænkte i sagen. Det er PST som har ansvaret for justitsministerens sikkerhed, mens politiet har ansvaret for hans familie. (©NTB)

Nogen terroriserer Norges justitsminister og politiet formår ikke at beskytte ham.

Hvad siger det om tilstanden i kongeriget Norge?

 

 

ANNONSE