Kunstbilde

Akseli Gallén-Kallela (1865-1931)
Olje på lerret, 88 x 100 cm, Göteborgs Konstmuseum

En betydelig del av Munch-muséets utstilling Svaneprinsessen – russisk kunst 1880-1910 består av motiver hentet fra eventyr og sagn, både russiske og nordiske. Side om side med russere som Vasnjetsov, Poljenova og Bilibin finner vi norske som Kittelsen, Werenskiold og Munthe – og dette maleri av finske Akseli Gallén-Kallela, som på den tid bildet ble malt var borger av tsar-riket.

Väinämöinen er en sentral skikkelse i Finlands nasjonalepos Kalevala samlet og redigert av Elias Lönnrot (1802-1884), og først utgitt i 1835. Kalevala skulle få en grunnleggende betydning for finsk nasjonalfølelse, og inspirerte ved siden av Gallén-Kallela også komponisten Jean Sibelius (1865-1957) til sentrale verk.

Pohjolas dotter, symfonisk fantasi for stort orkester op.49 fra 1906, samme år som Gallén-Kallelas bilde ble malt.

Leif Segerstam dirigerer Danmarks Radios Symfoniorkester.

https://www.youtube.com/watch?v=s_hbNeq0qy8

ANNONSE

Læs også

Læs også