Kunstbilde

Oskar Kallis (1892-1918)
Olje på lerret, 84 x 93 cm, Estlands kunstmuseum, Tallinn.

Estisk titel: Elutants – Livets dans.

I sitt alt for korte liv – han døde av tuberkulose bare 25 år gammel – rakk Oskar Kallis å være med på å grunnlegge estisk nasjonalromantikk. Han fant mye inspirasjon i nasjonaleposet Kalevipoeg, som er sterkt beslektet med den finske Kalevala. I hans bilder kan vi spore en betydelig innflytelse fra Akseli Gallén-Kallela (1865-1931).

Det kan se ut som om vi kan forstå Elutants som en variasjon av det middelalderske Danse macabre-motivet som vi også finner et eksempel på i Nicholas-kirken i Tallinn, og Oskar Kallis, som var født og oppvokst der, må ha vært kjent med.

Kunstneren, Bernt Notke (1440–1509), var også aktiv i Stockholm, der han utførte skulpturene av St. Göran, dragen og prinsessen i Storkyrkan.

ANNONSE

Læs også

Læs også