Kunstbilde

1280px-Gallen_Kallela_The_Aino_Triptych
Akseli Gallén-Kallela (1865–1931)

Olje på lerret, midtfeltet 154 × 154cm, sidefeltene 77 × 154cm. Ateneum. Helsinki.

Motivet er hentet fra Finlands nasjonalepos Kalevala. Den gamle Väinämöinen treffer den betydelig yngre Aino og frir til henne, men hun er ikke interessert, og flykter ut i en av Finlands mange innsjøer. Väinämöinen fisker etter henne, og fanger en stor laks. Men den vrir seg løs, og det viser seg at laksen var Aino, som atter forsvinner i innsjøen.

Foruten Gallén-Kallela lot også komponisten Jean Sibelius seg inspirere av Kalevala, i verker som Pohjolas dotter, Kullervo  og Fyra legender från Kalevala, som også omfatter den velkjente Tuonelas svan.

ANNONSE

Ét svar til “Aino-myten, triptyk (1891)”

  1. Therion siger:

    Sibelius – Rakastava (Den elskede), versjon for strykere, triangel pg timpani.

    https://www.youtube.com/watch?v=8TMSGMAfEP0