Kunstbilde

Viktor Mikhajlovitsj Vasnjetsov (1848-1926)
Olje på lerret, 152,7 x 165,2 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva.

Russisk titel: Три царевны подземного царства – Tri tsarjevny podzemnogo tsarstva.

Bildet er for tiden utlånt til Munch-museet i Oslo, der det inngår i utstillingen Svaneprinsessen – russisk kunst 1880-1910. Utstillingen kan sees til og med den 21. april i år.

Svært mange av Vasnjetsovs bilder er inspirert av russiske eventyr og sagn, men i akkurat dette bildet har han gjort sin egen vri på fortellingen om de tre underjordiske riker i Ural, gull, sølv og kobber. Et annet eventyr-element er de tre søstre, hvor de to eldste behandler den yngste dårlig, inntil situasjonen endres dramatisk, og den yngste til slutt kommer til heder og verdighet.

De tre damer representerer fra venstre mot høyre gull, edelstener og kull. De er langt mer prangende kledd enn den yngste, men de representerer i bunn og grunn ikke noe nyttig. Men den yngste (og vakreste) representerer et råstoff som kan brukes til mange formål, ikke minst i den kjemiske industri. På Tretjakov-galleriets nettsider finner vi en engelsk-språklig omtale.

ANNONSE

Kunstmuseet i Kiev har en annen versjon av motivet, fra 1884.

ANNONSE

Læs også

Læs også