Kunstbilde

Familjeporträtt,_Karl_XI,_Ehrenstrahl,_1690-tal_-_Livrustkammaren_-_89010.tifDavid Klöcker Ehrenstrahl (1628-1698)

Olje på lerret, 64 x 68cm, Livrustkammaren, Stockholm

Kungliga familjens åtta medlemmar avporträtterade sittande och stående på ett podium täckt med en rödmönstrad, orientalisk matta. Från v. änkedrottning Hedvig Eleonora, Karl XI, (den senare) Karl XII, Ulrika Eleonora d.ä., Ulrika Eleonora d.y., Fredrik IV av Holstein Gottorp, Fredrika Amalia av Holstein Gottorp och Hedvig Sofia.

David Klöcker Ehrenstrahl var født i Hamburg, og ble i 1661 ansatt som svensk hovkonterfejare (hoff-portrettør). Det sies at han fikk så mange oppdrag at han måtte la sine assistenter gjøre grunnarbeidet, selv utførte han som oftest bare den siste retusjen. Han omtales i alminnelighet som den svenske malerkunstens grunnlegger.

Nationalmuseum i Stockholm har hundrevis av malerier og skisser tilskrevet Ehrenstrahl og hans atelier. Man merker at kunstneren nok virket mest inspirert i de bilder som ikke kan antas å være offisielle bestillingsverk.

ANNONSE

Nationalmuseum har for øvrig en større versjon av bildet.

ANNONSE