Kommentar

Breiviks bilbombe mod regeringsbygningen i Oslo var givetvis anledningen, men vi skriver 2019, og når den historiske plads skal justeres til den nye virkelighed, så handler det et værn mod herboende islamiske jihadister.

I den forstand er en beskyttende halvcirkel bestående af 85 tonstunge granitkugler foran Christiansborg af stor betydning. Det er ikke bare ‘en halvmåne’, men også ‘en perlekæde’, en ufuldstændig bedekrans – den der bruges til at hylde Allah med fremsigelse af hans 99 navne, såsom ‘Kilden til Fred, ‘Beskytteren’, ‘Vogteren’, ‘den Beskyttende Ven’ og fremdeles. Et markant symbol på domænetabet: Muslimer truer, Muslimernes gud hyldes…

Jeg ved ikke helt hvad landskabsarkitekterne har tænkt på, men det ændrer ikke på noget væsentligt. Det æstetiske kan altid diskuteres, men symbolikken er helt uspiselig. Vi er i krig, og forsvares os med hvide flag.

ANNONSE


Før og nu-plantegninger ifl. GHB Landskabsarkitekter; Foto: Facebook

Citater.

“Fredsbevarende arkitektur på Christiansborg: Den nye terrorsikring er en beroligende sjælevarmer til din urbane angst” (Anne Pind, Politiken, 29. januar 2019)

“Den Nådige, den Barmhjertige, den Suveræne, den Hellige, Kilden til FredBeskytterenVogteren, den Almægtige, Betvingeren, den Mægtige, Skaberen, Udvikleren, Formgiveren, den Tilgivende, den Sejrrige, den Givende, den der giver underhold, den der åbner, den Vidende, den Begrænsende, den der udvider, den der fornedrer, den der ophøjer, den Ærebringende, den Vanærende, den Althørende, den Altseende, Dommeren, den Retfærdige, den Milde, den Opmærksomme, den Overbærende, den Storslåede, den der tilgiver igen og igen, den Taknemmelige, den Højeste, den Største, Bevareren, Opretholderen, den der afregner, den Ædle, den Gavmilde, den der overvåger, den der besvarer, den Absolutte, den Alvise, den der elsker, den Forherligede, den der giver liv på Opstandelsens dag, Vidnet, den Sande, den Betroede, den Styrkefulde, den Velbefæstede, den Beskyttende Ven, den der hyldes, den Alvidende, den første Årsag, den der genopretter, den Livgivende, den Dødbringende, den Levende, den Uafhængige af hvem alt afhænger, Finderen, den Glorificerede, den Enestående, den Ene, den der eksisterer i kraft af sig selv for altid, den der kan alt, den mest Kraftfulde, den Handlekraftige, den Udsættende, den Første, den Sidste, den Manifesterende, den Skjulte, den Styrende, den Ophøjede, Kilden til Godhed, den der tager imod anger, den der gengælder, den Undskyldende, den Medfølende, Herskeren i Sit rigeden Ærefulde Majestæt, den Retfærdiggørende, den Forenende, den Rige, den Berigende, den Afvisende, den Nødbringende, den Godgørende, Lyset, Vejviseren, den Usammenlignelige, den Uendelige, Arvtageren, Retlederen, den der fastsætter tiden.

Det er meget almindeligt at fremsige Guds 99 navne som en form for lovprisning (dhikr), enten i tilslutning til de daglige, rituelle bønner, eller på vilkårlige tidspunkter, som frie bønner (du’a). Hertil vil man ofte benytte sig af en bedekrans (tasbih eller subha) med 33 eller 3 x 33 perler. Man fremsiger række af navne, mens man lader fingrene glide hen over en perle for hvert navn. (Islamstudie.dk, Guds 99 navne)

ANNONSE