Kommentar

Makaveli Lindén. Foto. Politiet

To kammerater af Makaveli Lindén – den 20 år gamle «svensker» som blev pågrebet i Frankrig, sigtet for drabet på Heikki Bjørklund Paltto i Oslo – er også sigtet for drab, skriver VG.

I august døde en 17 år gammel dreng efter at være blevet stukket med kniv udenfor en skole i Uppsala. De to unge mænd, som er sigtet for drabet er nære venner af Makaveli Lindén, får VG oplyst.

I en kammeratkreds på tre unge mænd i Uppsala er altså samtlige drabssigtet. Hvilken slags omgivelser er det, som fostrer det, der sandsynligvis er tre drabsmænd?

De tre drabssigtede kammerater er efter det VG får oplyst en del af et miljø af gutter som fra deres tidlige ungdom har haft omgang med rusmidler. Mange har allerede lange straffeattester, deres unge alder til trods.

ANNONSE

Mange i Lindéns ungdomsbande kommer fra bydelen Gränby, og har gået i skole sammen. Miljøet bliver beskrevet som hårdt, og indadtil råder der en «æreskodeks»: Man taler ikke med politiet eller medierne, får VG fortalt.

Og sådan ser der ud i Gränby:

Boligområde i den perifere bydel Gränby i Uppsala. Foto: Google Maps.

Medlemmerne af kriminelle bander, hvad enten de opererer i Frankrig eller Sverige, kommer svært ofte fra forstadsområder ved de store byer, hvor blokbebyggelser dækker kæmpearealer.

Sverige har over hundrede sådanne utanförskapsområden, Frankrig over tusind banlieues. Begge de bymæssige landskabstyper er tilsyneladende kriminalitetsmaskiner.

Man kan tænke sig, at dette dels skyldes selve arkitekturen, og dels at den bebos af indvandrere og efterkommere efter indvandrere fra kulturer med mere kriminalitet end Frankrig og Sverige havde før invasionen.

Mest sandsynligt samvirker de to faktorer. Christopher Caldwell berører fænomenet i Betraktninger over revolusjonen i Europa: Blokbebyggelser, som indfødte industriarbejdere forlod, blev overtaget af indvandrere. Dette blev perfekte miljøer for udøvelse af kriminalitet og oplæring af kriminelle.

Spørgsmålet er hvordan man beskytter sig mod det, som tager mere og mere form af fjendtlige territorier. Som vi ser rammer det ikke bare lokalt. En ung norsk mand er nu dræbt af et produkt af en svensk banlieue.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

ANNONSE