Nyt

“Eva har boet 28 år i bydelen, der engang var et svensk arbejderkvarter. …

-Tror du stadig på det multikulturelle samfund, spørger jeg. Den pause, der følger, fortæller en hel del.

– Jeg er kommet i tvivl, og det gør mig så ked af det, kommer det endelig.

[…]

– Sverige skal tage imod mennesker i nød, vi skal være et åbent samfund. Men jeg kan personligt ikke forstå, hvorfor mennesker fra andre kulturer ikke er mere nysgerrige efter at møde mig. Ikke fordi jeg er Eva, men fordi jeg er svensk. Det er jo her folk skal bo, hvorfor er de ikke mere interesserede i at vide, hvem vi er, og hvad vi står for, siger Eva Törnberg.

– Hvis ikke du kan lide Sverige og svenskerne, hvad laver du så her? Sådan tænker jeg i dag. Jeg havde aldrig troet, jeg skulle tænke sådan.“ – Eva har arbejdet for integration i årtier: Hvorfor vil de ikke møde mig?

 

Sverige har 5.000 medlemmer i kriminelle netværk som er i stand til og villige til at skyde andre. Det siger Mats Löfving, fra politiets Nationale Operative Afdeling, NOA. Han indrømmer at politiet står magtesløse overfor rekrutteringen af unge mænd som er droppet ud af skolen. Rekrutteringen sker med en voldsom kraft og tilgangen til våben synes uendelig, siger han.

ANNONSE

Sverige har 5.000 medlemmer i kriminelle netværk som er i stand til og villige til at skyde andre. Det siger Mats Löfving, ved politiets Nationella Operative Avdelning, NOA.

– Vi har 5 000 medlemmer i kriminelle netværk i udsatte områder, som er beredt til at skyde andre, det er grundproblemet, siger Mats Löfving fra Noa.

5.000 er en hel hær. Politiet står magtesløse og indrømmer det.

– Vi har enormt store problemer

Politilederen indrømmer at så mange unge, voldsvillige mænd udgør et stort problem for Sverige. Politiet er ikke i stand til at forklare, hvorfor rekrutteringen foregår med en sådan kraft. Der findes en reserve af unge mænd og de kriminelle ser potentialet.

– Hvordan kan det være vi har identificeret 5.000 unge mænd, der tilhører kriminelle netværk? Det er rigtig mange. Hvis vi så tilføjer de kræfter, som disse mennesker bruger til at rekruttere unge fra det her miljø, har vi meget store problemer. Andre må forklare, hvordan der kan være så mange unge mænd, der er villige til at gøre sig til mordere.

En karrierevej

Banderne rekrutterer systematisk blandt unge mænd, som falder ud af skolen.

De kriminelle netværk har systematiseret rekrutteringen af unge drenge som er droppet ud af skolen.

Kriminalitet indenfor banderne er blevet karrierevej, i stedet for det civile samfund. Tilgangen til våben synes uendelig.

Udbuddet af våben ser ud til at være uendelig, hver uge kan der forekomme flere skyderier, nogle gange med et fatalt resultat og i princippet altid banderelateret.

NOA har erstattet Rikskrim, de har oversigt over hele landet og bestemmer hvor der behøves indsatser. Det Löfving siger, er rystende med tanke på Sveriges fremtid.

– Der er særdeles mange unge mænd, der er parat til at myrde andre. Det er helt forfærdeligt. Hvad der også er meget bekymrende er, at etablerede kriminelle har en så systematisk måde at rekruttere nye, meget unge drenge til kriminalitet på, siger Mats Löfving, leder af politiets Nationale Operationelle Afdeling, Noa.

Immunitet

Banderne rekrutterer unge helt ned til 12 årsalderen til at fragte våben og narkotika. Pga. den svenske lovgivning er det vanskelig at straffe så unge. Det benytter de kriminelle sig af. Svensk lov gør det ikke mulig at dømme nogen til fængsel som er under 18 år og selv mellem 18 og 21 får de rabat på straffen.

Resultatet bliver at banderne får et flow af unge drenge, der iblandt så unge som 12 år, som kan transportere skydevåben og levere mindre mængder narkotika.

– Det er også en måde for ældre kriminelle at lade yngre mennesker begå handlinger, de unge enten er helt straffri for eller op til 18 eller 21 år får en strafnedsættelse for.

Politilederen forsøger at snakke om operation Rimfrost som gik fra efteråret 2019 til foråret 2020. Den gav resultater, men kun så længe presset blev opretholdt. Så snart man tog foden fra gaspedalen var situationen som før.

Indsatsen rettes mere og mere mod overvågning og efterretningstjeneste. Nuværende Säpo-chef Johan Nilsson afløser Löfving som chef for NOA. Löfving skal være politichef i Stockholm.

”Vi har 5 000 unga män i kriminella nätverk”

 

ANNONSE