Kunstbilde

Asta Elise Jakobine Nørregaard (1853-1933)
Olje på lerret, 72,8 x 75,3 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Asta Nørregaard, som var elev av blant andre Knut Bergslien og Eilif Peterssen, etablerte seg på 1890-tallet som en dyktig portrettmaler. Dagens bilde er ett av de få av hennes verker hvor vi kan merke en innflytelse fra fransk impresjonisme. Det kan ellers nevnes at det er henne vi ser i venninnen Harriet Backers velkjente Blått interiør (1883), også i Nasjonalmuséet. Instrumentet det spilles på, er uten tvil et Taffelpiano, i vanlig bruk på mesteparten av 1800-tallet, inntil det ble erstattet med mer moderne opprettstående pianoer og flygler – med metallramme.

Fra 1885 var hun bosatt i Hansteens gate 2 i Kristiania. På samme adresse finner vi også senere hennes malerkolleger Harriet Backer og Kitty Kielland. Som en kuriositet kan det nevnes at Asta Nørregaard ved folketellingen i 1885 var registrert med adresse Victoria terrasse 7, hvor vi også finner hennes malerkollega Harald Sohlberg og hans familie.

Bildet har tilhørt Kitty Kielland, ble deponert i Nasjonalgalleriet i 1912, og donert Nasjonalgalleriet ved hennes bortgang i 1914.

Vladimir Horowitz spiller Robert Schumanns Arabesque op. 18 (1839), i et opptak fra Carnegie Hall.

ANNONSE

Læs også

Læs også