Kunstbilde

John Singer Sargent (1856-1925)
Olje på lerret, 60,9 x 54,6 cm, Collection Musée de la Musique, Paris

Ved siden av James Abbott McNeill Whistler (1834-1903) er nok John Singer Sargent den best kjente maler med amerikansk opprinnelse – begge tilbrakte mesteparten av sitt liv som expatriates i Europa. Sargent fikk aldri noen formell skolegang, bortsett fra tiden ved École des Beaux-Arts i Paris. Men på egen hånd hadde han skaffet seg betydelige kunnskaper om både kunst, litteratur og musikk, og behersket også både tysk, italiensk og fransk. I hans nær impresjonistiske malerstil kan man nok ane et slektskap med den omtrent samtidige Anders Zorn (1860-1920)

Gabriel Fauré (1845–1924) forsørget seg mesteparten av sitt liv som organist, og mange har undret seg over at det ikke er bevart ett eneste orgelverk fra hans hånd. Grunnen sies å ha vært at et orgel ikke er følsomt for anslag, og at han derfor foretrakk klaveret. Hans sanger og kammermusikk fremføres ofte, men hans best kjente verk er nok Requiem op.48, først oppført i 1888, men senere bearbeidet for flere forskjellige besetninger, den siste med fullt orkester i 1899-1900.

Sanctus fra Requiem, med spansk radio og TVs kor og orkester, dirigent er Petri Sakari.

ANNONSE

Læs også

Læs også