Nyt

 

Da den arabiske stjerne Nancy Ajram fredag optrådte i Göteborg blev Pride-symbolerne fjernet fra scenen. Grunden var, at artisten og hendes fans kan straffes, hvis de støtter homoseksualitet.

– Vi har begået en fejl, siger arrangørens pressekontaktperson.

Fredag aften optrådte den libanesiske artist Nancy Ajram på Götaplatsen i Göteborg. Showet var en del af Göteborgs kulturkalas som finder sted samtidig som Europride foregår i samme by.

Nancy Ajram.

Ajram beskrives som en af den arabiske musikverdens største stjerner. Men før hendes optræden måtte de Pride-inspirerede dekorationer fjernes fra scenen. Ifølge Stefan Gadd, pressekontakt på Göteborg & Co, som organiserer festivalen på opdrag fra Göteborg by, har det med artistens kontrakt at gøre, skriver Nyheter Idag.

– I hennes avtal står det att hon ska uppträda på en neutral scene, och det ska hun få då. Det har vi missat att informera om, att det pågick en pridefestival samtidigt som Kulturkalaset, sier Stefan Gadd.

Han siger, at hele scenen var indrammet af regnbuefarvet udsmykning, men at alt måtte fjernes før koncerten. Ifølge Gadd kunne det ellers medføre en sikkerhedsrisiko for Ajram og hendes fans.

– Vi har gjort fel. Vi har inte informerat om det här, vilket vi borde ha gjort. Sedan är det naturligtvis så att hon själv och många av hennes fans kommer från länder där homosexualitet anses vara ett allvarligt brott, och kan drabbas av hårda straff. Det är klart att det spelar in, säger Stefan Gadd.

Du mener at det kan blive problem for hende, hvis det virker som at hun støtter Pride?

– Det kan bli problem för hennes fans också. Det kommer att stå folk på Götaplatsen och filma detta med sina mobiler och ta bilder, lägga ut dem på sociala medier. Det kommer spridas överallt, och det kan drabba den som har tagit bilden eller lagt ut filmen också, eller deras släktingar.

Ifølge Stefan Gadd skulle Pride-udsmykningen tilbage på plads på scenen lørdag.

Bare det, at hun er kvinde, gør Nancy Ajram kontroversiel i Mellemøsten, skriver Fria Tider:

Hon är inte själv muslim, men kristen, men kan uppträda i sådana länder. I Bahrain protesterade traditionella konservativa muslimer mot hennes uppträdande och konsertbesökare attackerades med stenar och deras bilar sattes i brand.

 

ANNONSE