Nyt

Justitsminister Morgan Johansson (S) “lød som en scene fra Godfather”, skriver Tino Sanandaji.

Socialøkonomen Tino Sanandaji er ikke nådig i sin kritik af regeringen efter YouTube’s censur af dokumentaren om Socialdemokraternas brune fortid. Sanandaji siger, at justitsminister Morgan Johansson (S) lyder som en scene fra mafiafilmen Godfather.

Det var det kommercielle selskab YouTube som fjernede Ett folk. Ett parti, men regeringen går ikke fri, siger Tino Sanandaji.

Den svenske regering udsatte i foråret YouTube og dets ejer Google for politisk pres.

Bonnierkonsernet (som blandt andet udgiver Expressen og Dagens Nyheter) kørte tidligere i år en kampagne mod ytringsfriheden på nettet, og lykkedes blandt andet med at lukke ”Granskning Sveriges” YouTube-kanal. Efterfølgende krævede regeringen, at Google indførte “självsanering” mod såkaldt “hadskt indhold” på internettet. Den slet skjulte trussel var skærpet lovgivning.

Repræsentanter for regeringen havde også et møde med blandt andre YouTube.

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, sa Morgan Johansson til TT i mars.

(…)

“Bakgrunden är den senaste tidens kritik mot nätjättarna och deras bristande ansvar för att säkerställa vilket material som sprids på deras plattformar. Ett bra och konstruktivt möte ifølge Ben McOwen Wilson, Europasjef for Youtube”

Tino Sanandaji mener Johanssons udtalelser kunne passe i mafiafilmen Godfather. Ifølge Sanandaji er dokumentarfilmen om Socialdemokraterna “explosiv”, fordi man har “grävt fram många citat få känner till”.

“Det går inte att försvara detta med att Youtube är ett privat företag och att bara statlig ingripande utgör censur. Staten har lagt sig i genom att ett tag sen kalla in Youtube till ett möte och hota de att ta ned material. Morgan Johansson lät som en scen ur Gudfadern”, skriver sosialøkonomen og samfunnsdebattøren Sanandaji på Facebook.

Sanandaji påpeger at Socialdemokraternas egen valgfilm på YouTube har ca. 6.000 visninger, mens SDs film om Socialdemokraterna fik næsten 200.000 på et og et halvt døgn.

“Regeringen vil få ned inte bara det som strider mot lagen utan mot Youtubes egna regler, där Youtube arbiträrt avgör vad som är i linje med deras community-regler. Vi ser ett konkret exempel på vad Youtube stängde ned: En film med historiska arkivcitat socialdemokrater inte är stolta över och inte vill att väljarna ser”, skriver Sanandaji.

ANNONSE