Kopierede/fra hoften

Billede: Andreas Fischer – privat foto

 

Leder af fagforeningen Sygehuslægernes Stockholmsafdeling, Andreas Fischer, siger at der skal gøres mere for at standse en urovækkende udvikling. Han udelukker ikke at de vil få behov for bevæbnede vagter ved akutafdelingerne i løbet af en 5-10 års periode.

– Med den nuværende udvikling kan jeg ikke udelukke at vi får behov for bevæbnede sikkerhedsvagter på akutafdelingerne indenfor en fem- til tiårsperiode, hvis der ikke gøres noget.

Det er på akutafdelingerne at situationen er værst.

– Senast i onsdags skedde ett mordförsök vid akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det säger ju ganska mycket om hur säkerheten är på akutmottagningarna – mordförsök på våra medlemmars arbetsplatser är en allvarlig indikator på hur det ser ut, sier Andreas Fischer.

Og det er et nationalt problem, siger Fischer. Som også siger at det ikke er nok med store ord og valgløfter.

– Sjuttio procent av våra medlemmar säger att de inte har fått någon som helst utbildning i konflikthantering och hur man hanterar hot och våld. Så en utbildningsinsats kommer absolut att göra skillnad. Men det räcker inte med vackra ord och vallöften, det behövs agerande, sier Andreas Fischer som gjerne ser et tverrpolitisk oppgjør.

ANNONSE

– Så att det blir åtgärder mot hot och våld på sjukhusen oavsett vem som vinner valet. Och det behövs lyftas upp på nationell nivå, det här är ett nationellt problem.

I Malmø og Lund har man set personer iført elefanthuer løbe rundt på sygehusene i forbindelse med at skudofre er kommet ind på akutafdelingen.

– Vad de har för agenda och eventuella vapen vet man ju inte men vi måste kunna säkerställa att dessa personer inte kan komma in. Det kräver att man övar säkerhetsorganisationen på sjukhusen och att man har ett skalskydd som gör att man kan ha inpasseringskontroller, säger Andreas Fischer som menar att man behöver ha en annan psykologisk medvetenhet än man har i dag.

Andreas Fischer mener at man må tilpasse sig de nye tider. De åbne døre må lukkes.

– Vi måste bli mer medvetna om hur det ser ut. Tidigare har vi haft öppna dörrar på vårdinrättningarna men vi behöver nog inse att alla som söker sig till en vårdinrättning kanske inte är där för att få sjukvård utan har andra tankar. Och då måste man i god tid identifiera dessa och vidta lämpliga åtgärder, sier Andreas Fischer.

SVT.se

 

ANNONSE