Kopierede/fra hoften

EU’s indvandringskommissær Dimitris Avramopolus.

 

EU’s stats- og regeringschefer må blive enige om migrationen, ellers trues hele den Europæiske Union. Denne advarsel kommer nu fra EU’s indvandringskommissær Dimitris Avramopolus, rapporterer Sveriges Radio.

Samtidig ser EU ud til at nærme sig en enighed om en fælles løsning som bliver strengere og strengere.

Avramopolus retter en skarp advarsel mod EU’s stats- og regeringschefer:

– Agera inte på egen hand, då hotas hela det samarbete vi byggt upp under de senaste 60 åren, sa han torsdag.

Advarslen kommer efter de sidste ugers ordkrig mellem EU-medlemsstaterne om migration.

Rivningerne internt i EU er værre end meget længe, og EU-kommissionen har indkaldt til et minitopmøde i Bruxelles søndag for at prøve på at løse konflikterne før det store EU-topmøde i næste uge.

Avramopoulos beder medlemslandene lægge stridsøksen til side og i stedet gå videre på de områder hvor man er enige.

– Europæiske løsninger er eneste vej frem, og vi er nu så nær en løsning, sagde Avramopoulos.

Han tror at EU-landene allerede till årsskiftet ska kunna komma överens om de sju lagförslag som kommissionen la fram 2016 om gemensamma asylregler. Bland annat ska sanktioner införas mot asylsökande som inte stannar kvar i det land de först kom till i EU utan reser vidare och söker asyl i ett annat land. Avramopoulos uppmanade också EU-länderna att omedelbart teckna bilaterala avtal för att snabbare kunna skicka tillbaka asylsökande till det första asyllandet.

EU:s gränsbyrå Frontex ska stärkas och bli en europeisk gränspolis med egna befogenheter. EU ska arbeta ännu hårdare med att utvisa asylsökande som fått avslag, och ge mer pengar till länder i Nordafrika för att stoppa flyktingströmmarna därifrån till EU.

ANNONSE

De migranter som räddas i Medelhavet ska föras till mottagningscentra i länder som Algeriet, Egypten, Libyen, Tunisien och Marocko, där FN:s flyktingorgan UNHCR ska sortera ut dem som är i behov av internationellt skydd och övriga ska få hjälp att återvända till sina hemländer.

Sveriges Radio rapporterer også torsdag at EU overvejer at straffe asylsøgere som ikke samarbejder

– Om du inte samarbetar med myndigheterna, om du inte vill registrera dina fingeravtryck, om du åker illegalt till ett annat EU-land, ska du inte få bidrag, du ska inte få rätt till utbildning. Du kan till och med förlora rätten till uppehållstillstånd, eier EU-parlamentarikeren Anna Maria Corazza Bildt til SR Ekot. Lytt til innslaget her:

 

ANNONSE

Læs også

Læs også