Nyt

Herbert Kickl. Foto: Michael Lucan / Wikimedia Commons.

 

Efter tirsdagens EU-ministermøde i Luxembourg, hvor det ikke kom til nogen enighed om en reform af asylreglerne i unionen, udtalte Østrigs indenrigsminister Herbert Kickl at Wien anser Italien som en «stærk allieret», skriver ANSA.

Kickl havde siden til hensigt at kontakte Italiens indenrigsminister Matteo Salvini, oplyser det italienske nyhedsbureau.

Salvini, som udeblev personligt fra mødet i Luxembourg på grund af det italienske parlaments tillidsvotum til Giuseppe Contes nye regering, har tidligere udtalt at han vil forandre EU-reglerne på feltet sammen med Ungarns statsminister Viktor Orbán.

Den politiske sympati mellem Italien og Østeuropa kan ved første øjekast virke paradoksal, siden italienerne længe har bedt om fremgang i viderefordelingen af asylanter, mens østeuropæerne har afvist dette kategorisk. Men begge steder er regeringerne nu tilhængere af bedre sikring af EU’s ydergrænser, og ANSA beskriver den nye forståelse som en «akse» mellem Italien og Visegrad-landene (Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet).

ANNONSE

Med Kickls udspil tyder alt på, at også Østrig nu slutter sig helhjertet til denne akse. Hardlinerne i migrationsspørgsmålet får dermed større magt i EU.

Dette vil trolig blive mere mærkbart efter 1. juli, idet Østrig overtager formandskabet i EU, og desto mere siden Kickl, som i egenskab af indenrigsminister har ansvar for indre sikkerhed, tilhører det strengt indvandringskritiske Frihetspartiet (FPÖ).

Kickl har formentlig på fornemmelsen af at hardlinernes tid nu er kommet. I fravær af enighed om nye Dublin-regler varsler den østrigske minister at han vil fremføre en «kopernikansk revolution» i asylpolitikken under det kommende indenrigsministermøde i Innsbruck.

Som situationen udvikler sig, kan det virke som om Belgiens migrationsminister Theo Francken har ret i, at sagen kan få EU til at knage i fugerne.

ANSA – ANSA –  La Repubblica – Il Fatto Quotidiano – Il Messaggero – Corriere della Sera – Daily Express – Financial Times – Kronen Zeitung – der Standard

   

 

ANNONSE