Nyt

 

Danmark og andre EU-lande planlægger et returneringscenter for afviste asylsøgere, ifølge den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Centeret skal placeres i et land som ikke er blandt de mest populære blandt asylsøgerne. Løkke Rasmussen håber det vil have en afskrækkende effekt, ifølge TV2.dk.

Danmark er sammen med andre europæiske lande kommet forholdsvis langt i bestræbelserne på at få etableret et fælles hjemsendelsescenter for afviste asylsøgere.

Tidligere er det blevet foreslået at oprette centre udenfor Europa, for eksempel i nordafrikanske lande, for asylsøgere som vil til Europa.

Nu skal diskussionerne imidlertid dreje sig om et fælles center i Europa.

– Men for at være ærlig: I et land som ikke er på migrantenes eller menneskesmuglernes liste over foretrukne destinationer, sagde Rasmussen i en tale udenfor Aarhus på den danske nationaldag, Grundlovsdag, tirsdag.

Han mener det vil have «en stærk forebyggende effekt» hvis asylsøgerne ved, at opholdet i Danmark hurtigt slutter, hvis de får afslag på deres ansøgning.

Rasmussen siger han har diskuteret forslaget med Østrigs regeringschef Sebastian Kurz.

Tyskland, Holland og Østrig er blandt de lande Danmark samarbejder med om sagen. Hjemsendelsescenteret kommer ikke til at ligge i et af disse lande, siger Lars Løkke Rasmussen.

– Vi taler rimeligvis om et land uden for EU, det vil jeg tro, tilføjer han.

Lande som Albanien, Serbien og Makedonien er ikke med i EU, men statsministeren vil ikke sige mere om, hvor det kan være.

Danmark har, i lighed med mange andre lande, mange afviste asylsøgere man har problemer med at blive kvit.

Rundt om på danske asylcentre sidder mange afviste asylansøgere, som Danmark ikke kan sende hjem, fordi deres hjemlande ikke vil tage imod dem. Det er dem, regeringen nu har planer om at sende til at fælles udrejsecenter.

(…)

– Jeg mener jo ikke, at afviste asylansøgere, som venter på at blive sendt hjem, skal opholde sig i Danmark. Og det vil i sig selv have en ganske stærk forebyggende effekt, hvis asylansøgere ved, at et ophold i Danmark ophører, så snart man har fået afslag på asyl, siger Lars Løkke Rasmussen.

Mange praktiske og juridiske spørgsmål er fortsat uløst, men Rasmussen tror de første skridt i retning af det nye system kan tages indenfor et år.

Løkke løfter sløret for planerne om et nyt europæisk udrejsecenter for asylansøgere

 

ANNONSE