Nyt

– De låste mig inde på toilettet og piskede mig med reb. De ragede og gramsede på mig. Alt muligt. Det sker hver dag, fortæller denne 19-årige kvinde i Staffanstorp til Lamotte.

Den svenske journalist Joakim Lamotte har besøgt den lille by Staffanstorp i Skåne, som er blevet et sted præget af vold og utryghed. Sådan beskriver i hvert fald flere svenskere byen. Kvinder fortæller til Lamotte at de bliver seksuelt chikaneret, mishandlede og at deres hunde bliver stenet.

“Øget utryghed, vold, trusler, eksplosioner, dødslister, knivoverfald og bander som gør at almindelige folk ikke tør vove sig ud. Nej, det handler ikke om forstæder som Rinkeby eller Rosengård, men om den lille landsby Staffanstorp i Skåne.”

Sådan fortæller Joakim Lamotte i sin sidste reportage fra det multikulturelle Sverige.

Denne gang har han altså besøgt Staffanstorp i det sydvestlige Skåne, som for nogle uger siden var gerningssted for et meget omtalt knivangreb, hvor en 16-årig dreng fik alvorlige skader. Et “asylbarn” fra Afghanistan blev pågrepet for knivstikkeriet.

ANNONSE

– De truer mig, gennem mine sønner, og siger at de vil sprætte mig op, at de skal kneppe mig. De har mishandlet min yngste son, siger en kvinde i Joakim Lamottes liveudsendelse fra onsdag.

En anden kvinde forklarer, hvordan hjemmehjælperne er bange for at gå på byens torv om aftenen, fordi “grupper af unge” samles der.

En yngre kvinde fortæller, at hun på sin tidligere skole dagligt blev seksuelt chikaneret og raget på.

– De låste mig inde på toilettet og slog mig med reb. De ragede og gramsede på mig. Alt muligt. Det sker hver eneste dag.

Også udendørs bliver hun angrebet.

– Pludseligt kan de gå hen og tage mig på brysterne. Da jeg skældte en dreng ud kom hele familien hen og sagde til mig at jeg var en lille luder, at jeg skal holde kæft. Når jeg er ude at gå med mine hunde kaster de sten på hundene, fortsætter hun og siger at hun er bange for hvad der vil ske i fremtiden med hendes søskendebørn og kusiner.

En anden kvinde fortæller om hvordan hun blev udsat for brutal mishandling af en bande på 15 personer.

– Jeg blev totalt mishandlet, siger hun.

En mor forklarer, at de berørte børn beder deres forældre om ikke at foretage sig noget, for så vil banden hævne sig på dem.

– Du som forælder vover altså ikke at gribe ind? spørger Joakim Lamotte.

– Nej, svarer kvinden. Det gør jeg ikke. Så får min søn nogle på hovedet.

Midt under live-udsendelsen kommer der pludselig en advokat frem som fornægter “skrækbilledet” af Staffanstorp. Han har nemlig haft det “så roligt som hvor som helst” dette forår. Advokaten mener endvidere at Joakim Lamottes hjemmeside er “skrækkelig” læsning. Ifølge advokaten er det helt forkert at bidrage til “hetz” i samfundet.

– Du gør ingen nytte for Stafffanstorp, siger advokaten til Joakim Lamotte.

Men så bliver den yngre kvinde, som var blevet seksuelt chikaneret og fået sine hunde stenet oprørt. Hun konfronterer juristen:

– Hvorfor lukker du øjnene? Du kan jo se hvor mange mennesker her i byen, der har problemer! siger hun.

 

Se hele sendingen i opptak

ANNONSE