Kommentar

Den 36-årige i ambulancen efter at være blevet mishandlet og knivstukket 41 gange. Foto: Politiet

Nok en gang hører vi en historie om en meget voldelig mindreårig, som slipper næsten uden straf. Denne gang var det bare held som gjorde, at det ikke endte med drab.

Kunne han være blevet stoppet før? Poltitiet mener, at det er for vanskeligt at få unge kriminelle i fængsel.

Først da den notorisk voldelige 17-årige stak et uskyldigt offer med kniv 41 gange, ble han dømt til fængsel. Retten mener, at han vil være lige så farlig, når han om tre år slippes ud – og politiet fortvivler, melder TV 2.

Natten til den 14. september 2017 mødte en 36 år gammel mand og hans kæreste en ung mand udenfor deres hjem på Vulkan i Oslo. Natten endte med, at den 36-årige blev maltrakteret af den 17-årige. Han reddede livet med et skrig om hjælp.

ANNONSE

– Hvordan kan samfundet beskyttes mod unge, farlige kriminelle? funderer den 36-årige på i en sms til Åsted Norge (norsk tv-program).

– Tærsklen for hvornår man skal bruge fængsel til mindreårige er blevet vældig, vældig høj, siger lederen af politiets gadepatrulje, Jan Erik Bresil.

Bresil fortæller, at politiet i Oslo har registreret den 17-årige hele 175 gange, siden han var 14 år. De har sendt 40 bekymringsbeskeder til børneværnet.

Intet af dette har stoppet ham fra at fortsætte som før.

For fire år siden vedtog Stortinget, at kriminelle under 18 år skulle fængsles i langt mindre grad end tidligere. De skulle istedet idømmes alternative straffe med opfølging fra kriminalforsorgen og konfliktrådet udenfor fængslet.

Før knivstikkeriet af den 36-årige var den 17-årige allerede dømt for vold to gange – grov vold.

Mens han boede på en børneværnsinstitution på Sørlandet, blev han dømt for drabstrusler og flere tilfælde af grov vold mod uskyldige.

Fra dommen:

«Retten viser til at det er tale om uprovosert vold, begått nattestid på offentlige steder (…). Voldshandlingene var rettet mot de fornærmedes hoderegioner, med det skadepotensial dette medfører.»

(..)

«Hensett til at tiltalte i løpet av kort tid har begått flere alvorlige kriminelle handlinger, foreligger det etter rettens skjønn en høy risiko for ny kriminalitet.»

Alligevel slap han fra at afsone i fængsel på grund af sin lave alder – det var lige før han fyldte 16 år. Han fik en betinget dom på to år.

Et år senere blev han dømt igen, endnu en gang for flere tilfælde af grov vold mod uskyldige og drabstrusler, ifølge Åsted Norge.

Dommen refererer de trusler, den 17-årige kom med mod en miljøarbejder på en skole:

«Jeg vet hvor du bor, jeg vet hvilken bil du kjører. Jeg vet om barna dine. Jeg skal drepe dem».

Nok en gang slap han for fængsel på grund af alderen, men blev idømt en samfundsstraf på 120 dage.

Seks uger senere blev han næsten drabsmand.

I Oslo tingrett blev han dømt til 3 år og otte måneders fængsel.

«Retten er etter dette kommet til at det i dag er nærliggende fare for nye alvorlige voldshandlinger. Slik retten ser det vil ikke denne faren endres etter endt soning av en fengselsstraff på tre år og åtte måneder. Med fradrag for tiden i varetekt vil han – uten prøveløslatelse – være ferdig sonet våren 2021.» Skriver tingrettsdommer Inga Bejer Engh i dommen.

Offeret, de 36-årige, er blevet invalideret for livstid, fysisk og psykisk. I en sms til Åsted Norge, skriver han:

“Tanken om at denne person slipper ud om 2-3 år er skræmmende.”

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

ANNONSE