Kopierede/fra hoften

 

Den svenske tandplejer Bernt Herlitz opdagede, at de mindreårige asylsøgere han behandlede havde tænder som antydede at de var over 25 år gamle. Bernt Herlitz bor på Gotland hvor den årlige politiske uge Almedalsveckan afholdes og Herlitz deltog i sommeren 2016 på et seminar, hvor man drøftede aldersbestemmelse i retsvæsenet, et tema som vækkede hans nysgerrighed, al den tid han havde bemærket sig, at de fleste af de patienter som i teorien var uledsagede mindreårige flygtningebørn, så ud til at være voksne – flere af dem med fuldt udvoksede visdomstænder.

Under en samtale med en repræsentant for Migrationsverket under seminaret forstod Herlitz det som om Migrationsverket satte pris på at blive varslet om mistænkelige tilfælde. I tiden som fulgte, sendte han derfor otte e-mails med tips om unge asylsøgere til Migrationsverket som han mente var langt ældre end det de havde oplyst.

En prisværdig indsats for at afsløre fup og bedrag, skulle man tro, men nej. En af Migrationsverkets ansatte advarede værgen til en af de angiveligt mindreårige børn, der var tale om, og denne henvendte sig derefter til Herlitz’ overordnede i Region Gotland. Herlitz blev indkaldt til en samtale, hvor han redegjorde for sagen, og regnede med at den dermed var ude af verden.

ANNONSE

Men Arbejdsgiveren Region Gotland havde andre planer. 14 dage senere fik Herlitz sparket, oveni at han blev hængt ud som højreekstremist i lokalpressen.

Herlitz gik rettens vej mod arbejdsgiveren. Kendelsen lød: Regionen havde ingen ret til afskedige ham på lige det grundlag, men et grundlag for opsigelse var trods alt til stede. Herlitz blev derfor tilkendt fem måneders løn plus en erstatning på 35.000 kroner.

Region Gotland var utilfredse med dommen og ankede sagen til Arbejdsretsdomstolen i Stockholm. Nu blev det blodig alvor for Herlitz.

– Dette indebærer at hvis vi taber dér, kommer vi at betale alle sagsomkostningerne for begge parter – og det kan handle om 1-1,5 millioner kroner.

Ifølge Bernt hyrede Region Gotland en af de bedste – og dyreste – jurister indenfor arbejdsret som findes i Sverige.

– Han vinder altid sådanne søgsmål, siger Bernt opgivende. Han beretter tilmed at stjerneadvokaten er anmeldt for inhabilitet ved Arbejdsretten i flere tilfælde.

Bernt Herlitz risikerer økonomisk ruin og fængselsstraf. Han skriver på sin blogg:

Jeg frygter et nederlag i AD (Arbetsdomstolen red) hvor Hamilton siges at have gode kontakter og altid vinder. Mit liv er allerede ødelagt da jeg siden okt.2016 er arbejdsløs. Hvis jeg derudover bliver tvunget til at betale Regionens skyhøje sagsomkostninger vil fuldstændigt ruinere mig og min familie. Jeg behøver derfor alt den støtte jeg kan få og kommer givetvis til at donere ALT til velgørende formål hvis jeg mod al forventning skulle vinde.

Samnytt (tidligere Avpixlat) interviewede Herlitz da ankesagen startede i forrige uge:

Du er nu politianmeldt og kan få op til to års fængsel. Er du ikke bange for at havne i fængsel i værste fald – for det du troede var en indsats for de rigtige børns sikkerhed?

– Jo, men der findes jo grader i et helvede. Situationen for mig er helt uholdbar som den er nu. Hvis jeg derudover bliver tiltalt og der bliver en straffesag… ja… så bliver det her helvede vel fem-seks grader værre…

Efter Samhällsnytts artikler fik Herlitz en del støtte fra læserne – ikke mindst økonomisk. Men lige nu hænger økonomien slet ikke sammen:

– Jeg fik et deltidsjob på fastlandet. Jeg tager derhen mandag morgen og tillbage onsdag aften hver uge så det bliver til 50-60 % arbejdstid. Så må man trække båden til og fra Gotland og bilen fra så bliver der ikke ret meget tilbage.

Hvor sover du?

– I bilen… Det funker lige nu… Men hvis de beslutter at imødekomme Regionens anke i dag – så bliver det… slut…

Han afbryder sig selv og går hurtigt ud af rummet hvor vi sidder.  Hans øjne er røde da han kommer tilbage.

-De har ingen medfølelse, siger han med dirrende røst.

Dom i sagen er forventes den 4. juli.

Samnytt.se   Document.no  Bernt Herlitz blogg

 

Kan du lide hvad du læser? Ønsker du flere og bedre artikler af Document? Giv dit bidrag. Vores paypal-adresse er paypal@document.dk.

ANNONSE

Mest læst