Nyt

 

Tjekkiet, Ungarn og Rumænien blokkerede for at EU kunne vedtage en resolution som fordømte flytningen af den amerikanske ambassade til Jerusalem. Et stort nederlag for Bruxelles.

 

Østrig, Tjekkiet, Ungarn og Rumænien deltager ved en reception, som fejrer åbningen af den amerikanske ambassade i Jerusalem mandag.

EU centralt, dvs. kommissionen og de vesteuropæiske lande, ville vedtage en resolution som fordømte flytningen af ambassaden, men dette blev blokeret af Tjekkiet, Ungarn og Rumænien. For Østrig blev prisen måske alligevel for høj.

Dermed påførte de EU et stort politisk nederlag.

Flytningen af ambassaden er ikke blevet det dumdristige tiltag, som modstanderne troede.

Det israelske udenrigsministerium har inviteret 86 ambassadører til mandagens åbning. 40 af dem har takket ja.

The EU recently drafted a resolution that would have condemned Trump’s December 6 decision to recognize Jerusalem as Israel’s capital and move the US Embassy there from Tel Aviv, but the measure was blocked by Prague, Bucharest and Budapest, according to Israel’s Channel 10 news.

EU-delegationen i Israel bestred ikke udmeldingen, og udsendte en erklæring om at

“EU and its member states will continue to respect the international consensus on Jerusalem… including on the location of their diplomatic representations until the final status of Jerusalem is resolved.”

ANNONSE

Denne slutstatus for Jerusalem var målet for Oslo-processen, men fredsprocessen har ikke bevæget sig. Det skyldes ikke mindst at opbygningen af det civile samfund og de statslige institutioner har fejlet fra palæstinensisk hold.

Det amerikanske konsulat i Jerusalem vil fremover være kontaktpunkt for de palæstinensiske myndigheder. Trump-administrationen siger, at flytningen af ambassaden ikke gør en fredsløsning vanskeligere, men tvært imod er en forudsætning for den.

“Seventy years ago, the United States, under President Harry S Truman, became the first nation to recognize the State of Israel,” the US State Department said in a statement released Saturday.

“Moving our Embassy is not a departure from our strong commitment to facilitate a lasting peace deal; rather it is a necessary condition for it. We are not taking a position on final status issues, including the specific boundaries of Israeli sovereignty in Jerusalem, nor on the resolution of contested borders.”

At der er fire lande i Centraleuropa som har den holdning, repræsenterer et brud med den politik, som Merkel, Macron og kommissionen står for.

At Polen ikke er med skyldes nok striden om den lov, som forbyder at omtale dødslejrene under anden verdenskrig som polske.

 

 

Four EU envoys to attend Israeli event feting US embassy move

 

ANNONSE