Kunstbilde

Edvard Munch (1863-1944)
Olje på lerret, 152,5 x 181,5 cm, Statens Museum for Kunst, København.

Dette maleriet finnes i to varianter, den andre, malt omtrent samtidig, finner vi i Munch-muséet i Oslo. Motivet er hentet fra Moss, som fra midten av 1800-tallet, og i omtrent hundre år fremover var en viktig industriby, blant annet innen trelast og tre-foredling. Den meget omtalte Mosse-lukta kom fra papirproduksjon, og som man av og til kunne kjenne helt opp til Oslo når det var sønnavind, forsvant for godt i 2012 da M. Peterson & Søn ble avviklet.

Så vidt man kan se, er det litt av det som en gang var hovedbygningen ved Moss jernverk vi kan ane øverst i bildet, senere administrasjonsbygning for M. Peterson & Søn. Det var en av de største arbeidsplasser i Moss, med rundt tusen ansatte i perioden 1950-1970.

Moss var fra 1930-tallet og fram til århundreskiftet en av Norges viktigste industribyer, med bedrifter som Helly-Hansen, Ilovan, Persilfabrikken og Moss glassverk. Her var det arbeidplasser for et sted mellom fire-fem tusen mennesker.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også