Nyt

Billede: Protest i Nicaragua, 11. juni 2016 / Foto: Wikipedia Commons

Først var det Venezuela, nu er det Nicaragua, hvor folket går ud på gaderne i protest og bliver mødt med kugler. 25 mennesker er dræbt indtil nu. Det ligner en bevidst politik.

Fællesnævneren er socialistiske systemer som ikke formår at levere basisvarerne. I Venezuela, som har en af verdens største oliereserver, spiser folk nu hunde og katte. Der er ingen tegn på at Maduro giver sig. Han opfører sig som en klassisk latinamerikansk caudillo, som nægter at overgive sig. Det er bedre at nationen går under. Venezuelanerne flygter i hundredtusindvis til udlandet.

Fælles for de venstreorienterede diktaturer er mangel på selvkritik. Det er altid nogen andre, det er galt med. USA står bag. Dette vrøvl har både Castro, Chavez og Ortega brugt, i årevis.

ANNONSE

Ortega mener, protesterne er støttet af amerikansk finansierede organisationer for «at sprede terror og usikkerhed». (NTB)

Demonstranterne skydes ned:

Myndighederne i landet oplyste lørdag at mindst ti mennesker var blevet dræbt i protesterne mod regeringen, men ifølge lokale menneskerettighedsorganisationer er 25 dræbt. (NTB)

Officielt er det skattestigninger og pensionsforringelser, som får folk ud i gaderne, men det handler dybest set om et system som er bankerot, men nægter at forny sig. På toppen sidder en klike som har bemægtiget sig staten.

Journalisten Miguel Angel Gahona blev dræbt af en formodet skarpskytte mens han filmede et sammenstød mellem demonstranter og politi i byen Bluefields på Nicaraguas caribiske kyst lørdag, melder lokale medier.

– Vi har grund til at tro at en snigskytte stod bag skuddet. Det var ikke unge mennesker, der gjorde det. De eneste som var bevæbnet var politiet og oprørspolitiet, siger journalistens kollega Ileana Lacayo til fjernsyns stationen Canal 15.

Frustrationen har ført til omfattende demonstrationer. Blandt dem som er dræbt i løbet af de sidste dage, er en 15 år gammel dreng og flere universitetsstuderende. (NTB)

Lukker TV-stationer. Et klassisk tegn på et trængt regime er at det lukker medier.

Flere journalister skal være blevet angrebet, midlertidig anholdt og fået udstyr beslaglagt. Torsdag blev fire uafhængige fjernsynsstationer frataget deres sendetilladelse. Tre af dem fik senere grønt lys igen, men den fjerde er fortsat lukket. (NTB)

 

ANNONSE