Nyt

Den 12. april faldt Aleksander Borodin (32) ud af vinduet i sin lejlighed på femte etage i Jekaterinburg. Tre dage senere var han død. Redaktøren på avisen han arbejdede for, Novy Den, tror ikke det var selvmord.

Polina Rumyantseva, the editor in chief of Novy Den, where Borodin worked, said the same day that she did not believe Borodin committed suicide.

Den 11. april kontaktede Borodin en ven og sagde blokken var omringet af specialpoliti med elefanthuer. En time senere ringede han tilbage og sagde de var borte. Vennen beskriver forløbet i en facebookopdatering:

A friend of Borodin’s, Vyacheslav Bashkov, wrote on Facebook on April 15 that Borodin contacted him at 5 a.m. on April 11 and said his building was surrounded by «security forces» wearing camouflage and face masks.

He said that Borodin was alarmed, but not hysterical or drunk. Borodin reportedly said that he believed his apartment was about to be searched and that the security officers were waiting for a court order. He asked Bashkov to find him a lawyer.

An hour later, however, Borodin called back and said he had been mistaken and that the security officers were conducting some sort of drill.

«I didn’t call him after that,» Bashkov wrote, «although I was waiting for him to write something on Facebook. But he didn’t write anything and on the 13th the media reported that Maksim had been found under his balcony and he was in the emergency room.»

Borodin var graverjournalist på kriminalitets- og korruptionsområdet, ikke noget ufarligt område i dagens Rusland. Men det interessante er, at han den senere tid havde arbejdet med sagen om de russiske lejesoldater, som blev dræbt i Syrien 7. februar. Cirka 200 russere blev dræbt, da de foretog et mislykket angreb på amerikanerne og SDF-militsen ved Deir el-Zor. Russiske myndigheder har ikke villet have offentlighed omkring nederlaget. De vil ikke snakke om lejesoldaterne generelt. Heller ikke de pårørende har fået besked. Soldater i kister er ikke et populært tema i Rusland. Putin ved at offentlighed omkring dette emne kan koste ham politisk. I tillæg kommer en misfornøjelse med at der bruges så mange penge på udenrigspolitiske eventyr mens pensionisterne lider.

ANNONSE

Borodin har navngivet flere soldater som kom fra samme landsby, Asbest. De militære hververe drog ud til steder med høj arbejdsledighed og lokkede med guld og grønne skove. Mange lod sig friste.

Nu sidder mødre og koner tilbage og ved ikke engang hvad der skete. En journalist som rører ved dette træder mægtige kræfter over tæerne.

Russian Investigative Reporter Dies After Fall From Window; Editor Rejects Suicide

ANNONSE

Mest læst