Kunstbilde

Emil Nolde (1867-1956)
Olje på lerret, 86 x 106 cm, ødelagt 1945

Tysk titel: Die klugen und die törichten Jungfrauen

Ødeleggelsene i forbindelse med 2. verdenskrig var ufattelige. Millioner av mennesker mistet livet, og de materielle tapene var enorme – deriblant av kunstverk, som vi i dag bare kjenner fra bevarte fotografier. Ett av dem var Emil Noldes Kloke og dårlige jomfruer, som vi kan lese om i evangeliet etter Matthaeus 24, 1-13.

Bildet ble malt i 1910, og ble senere innkjøpt av Museum Folkwang i Essen. Men på tross av Noldes medlemskap i nazi-partiet ble det betraktet som degenerert, konfiskert i 1937, og vist i utstillingen Entartete Kunst i München samme år. Kunstverkene ble imidlertid ikke ødelagt, man så ikke bort fra at det kunne finnes interesserte kjøpere i utlandet. Nolde fikk maleforbud i nazi-tiden, men malte allikevel, for det meste akvareller. (Det lukter som kjent ikke like sterkt som oljefarger, om noen skulle komme på et kontrollbesøk).

Etter utstillingen i München havnet bildet i Sanatoriet i Teupitz, Brandenburg, som ble bygget i 1910, og som etter at tuberkulosen stort sett var overvunnet i Tyskland, ble brukt til andre formål. Fra 1939 til 1945 var det militærhospital.

ANNONSE

I 1945 ble sanatoriet overtatt av sovjetiske styrker, og de nye herrer forlangte at kjøkkenpersonalet skulle brenne opp Nolde-maleriene. De våget ikke annet enn å etterkomme ordren.

Sanatoriet ble tatt i bruk som mentalsykehus, og ble nedlagt i 1994. Siden da har det fått stå og forfalle. Et nytt sykehus er reist i nærheten, og det gamle er besluttet revet.

ANNONSE

Læs også

Kristus og synderinnen (1926) -
Krigen (1894) -
Fjordlandskap (ikke datert) -
Avskjeden (1878) -